Zašto bi trebalo da razmišljate o potrazi za poslom čak iako imate posao

Mnogo je razloga zašto tražite posao. Možda ne volite svoj trenutni posao, možda su vas nedavno otpustili ili se negdje selite. Međutim, ukoliko ste zaista zadovoljni svojim poslom, ili smatrate da vam je trenutna pozicija odlična odskočna daska za mnoge druge uspjehe, onda nema potrebe da posežete za svojom biografijom.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naravno, nema potrebe da po cio dan pretražujete internet kako biste pronašli posao ukoliko vas to zaista ne zanima. Međutim, ukoliko ipak tražite posao dok ste zaposleni, nemojte tome posvetiti sve svoje vrijeme zato što ćete neprestano samo o tome razmišljati, sve drugo ćete vjerovatno ostaviti po strani. Vaš poslodavac će to vjerovatno primijetiti.

Advertisements

Stoga je veoma važno da uvijek imate na dohvat ruke sve ono što vam je neophodno, kako ne biste zapali u očaj ukoliko dođete u situaciju da zaista morate da promijenite posao.

1. Budite u kontaktu

Kada tražite novi posao često želite da ponovo stupite u kontakt sa ljudima koji bi vam napisali preporuke,a nerijetko pitate prijatelje da vas preporuče nekome. Sve ovo je veoma važno. Gotovo ¾ ljudi se zaposli na ovakav način, samo zato što je u kontaktu sa ljudima.

Ukoliko ipak ne tražite posao, nema potrebe da svima koje poznajete šaljete svoju biografiju. Međutim, ipak ostanite u kontaktu sa svima, jer će onog trenutka kada vam bude zatrebala preporuka biti mnogo prirodnije da je zatražite. Važno je da na primjer čestitate Novu godinu, ili se javite jednom godišnje.

Ovi mali koraci će vam kasnije umnogome pomoći kada zaista budete tražili posao.

2. Ažurirajte svoju biografiju

Advertisements

Ukoliko tražite posao važno je da biografiju uskladite sa pozicijom za koju se prijavljujete.

Čak i ako ne tražite posao, ima mnogo prednosti u ažuriranju biografije. Na taj način ćete, ukoliko upoznate nekoga ko vam ponudi odličan posao, moći da predate svoju biografiju sa osmjehom na licu, umjesto da prethodno provedete sate dodajući neke nove poslove koje niste uključili u biografiju ili brišući neke podatke.

3. Društvene mreže

Kada tražite novi posao važno je da ažurirate i svoje društvene mreže, vebsajt ili blog. Međutim, to nije posao koji se može obaviti tokom noći. Vrlo je jednostavno utvrditi da li je neko počeo da piše blog prije nedjelju dana. Stoga odvojite vrijeme kako biste sebe promovisali na pravi način – čak iako je to rutinsko ažuriranje sajta.

Istina je. Potraga za poslom je stresna. Međutim, neophodno je da ne ostavljate sve obaveze za posljednji trenutak, kada dođete u situaciju da već očajno tražite novi posao. Posmatrajte ove obaveze kao nešto što unapređuje vašu karijeru i posvetite se njima. Budite korak ispred.

(Edukacija.rs)