Zaljubite se u knjigu!

Danas slavimo ljubav. Zaljubite se u knjigu!


International Book Giving Day Poster 2018

Svjedoci smo da u našoj sredini postoji sporenje oko obilježavanja današnjeg datuma, 14. februara. Dok pojedinci odbijaju da ga praznuju kao Dan zaljubljenih, jer se poklapa sa pravoslavnim obilježavanjem dana Sv. Trifuna, drugi upravo danas nastoje da onima u koje su zaljubljeni, kroz kupovinu sitnica, organizovanje romantičnih večera ili putovanja, stave do znanja koliko im ta osoba znači u životu.

Advertisements

Možda bi se stavovi jednih i drugih mogli pomiriti, ukoliko bi na našim prostorima počeo da se obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga. Ovaj praznik pisane riječi pokrenula je američka književnica za djecu Ejmi Brodmur 2012. godine. Njena inicijativa je ubrzo pobudila interes zaljubljenika u knjige, te se ovaj praznik ljubavi ka knjizi proslavlja u zemljama širom svijeta.

Cilj je, prije svega kod djece, ali i kod odraslih, probuditi interes za čitanje.

Na stranicama projekta International Book Giving Day predlažu tri jednostavna načina na koja svako može dati svoj doprinos i učestvovati u obilježavanju ovog dana:

1. Poklonite knjigu, novu ili staru, prijatelju ili rođaku.

2. Ostavite knjigu na nekom javnom prostoru te tako iznenadite i darujte osobe koje ne poznajete.

Advertisements

3. Donirajte knjigu antikvarnici, dječijoj bolnici, biblioteci ili dobrotvornoj organizaciji.

Na ovom sajtu takođe navode koliko su knjige nedostupne djeci širom svijeta, pogotovo u siromašnim afričkim zemljama, te u zemljama u razvoju, poput naše.

Kao što sam napisao, možda bi se kroz praznik Međunarodnog darivanja knjiga, mogla pomiriti i sukobljena mišljenja sa početka ovog teksta. S jedne strane, pobornici praznovanja dana Sv. Valentina, kao poklon za Dan zaljubljenih, voljenoj osobi mogu pokloniti knjigu i uploviti zajedno u pustolovinu čitanja… Čitajte, maštajte i uživajte!

Sa druge strane, pobornici praznovanja dana Sv. Trifuna, treba da se sjete detalja iz života ovog mučenika. Naime, nakon što je iscijelio bolesnu ćerku rimskog cara, Sv. Trifun je od cara dobio darove, koje je po povratku kući razdijelio siromasima. Tako, i vi, koji danas praznujete praznik Sv. Trifuna, možete kupovinom neke knjige ili slikovnice iznenaditi drage osobe, ili pomoći našim bibliotekama, bolnicama, školama.

Ukoliko ste se zainteresovali o obilježavanju današnjeg praznika, više o samom projektu možete pronaći na ovom linku.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)