Za “sređivanje” ispita 5.500 maraka

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričali su da je za “sređivanje” ispita iz anatomije traženo i dato 5.500 konvertibilnih maraka (KM).


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Mirveta Pervan, koja je dobila imunitet od krivičnog gonjenja, kazala je da je na sarajevskom Medicinskom fakultetu imala problema s polaganjem predmeta “Anatomija 2”, da su joj se često dešavale “blokade”, zbog čega se žalila svom momku Alenu Šabaniji.

Advertisements

– Momak je pričao s nekim na poslu i pomenuo je kolegu Vezira Herendu, koji je obećao da će vidjeti da pomogne, i na kraju je rekao da se raspitao i da ispit košta najprije 5.000, a kasnije 5.500 maraka. Novac nisam imala, ali je donator iz Njemačke poslao 6.000 maraka na bankovni račun, kazala je svjedokinja, piše Detektor.ba.

Napomenula je da je dogovor bio da se Herendi u ljeto 2015. novac preda par dana prije ispita, na kojem je svjedokinja, kako je kazala, “zablokirala” na desetom pitanju.

– Profesorica Lujinović, kod koje sam bila, rekla je da preko toga ne može da pređe. Tražila sam da dođem ujutro i nastavim s tim pitanjem, jer je to dopuštala šefica katedre. S ispitom sam nastavila ujutro i položila, izjavila je svjedokinja i dodala da je Herendu i njegovu suprugu kasnije počastila večerom.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja je navela da je s momkom Herendi kući odnijela novac i da je on izjavio da će ispit srediti preko svog badže.

Svjedok Alen Šabanija je potvrdio da mu se djevojka žalila da će napustiti fakultet ako ne položi ispit iz anatomije i da je pomoć tražio od radnog kolege Herende, koji je obećao da će popričati sa svojim badžom.

– Javio mi je nakon sedam do deset dana da se može srediti i da je cijena 5.000 maraka. Djevojka je pristala, a kolega mi je kasnije javio da cijena više nije 5.000, nego 5.500, naveo je Šabanija, koji je također dobio imunitet.

U svojstvu svjedoka s imunitetom je saslušan i Vezir Herenda, koji je kazao da je odlučio pomoći djevojci radnog kolege zbog njene materijalne situacije, zbog čega je kontaktirao svog badžu Samira Gazapa, koji radi na Kliničkom centru Koševo i koji je rekao da će srediti ispit za cijenu od 5.000, odnosno 5.500 maraka.

Odbrana je ovom svjedoku predočila dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je dogovor bio da se novac preda kada djevojka položi ispit, čega se Herenda nije mogao sjetiti, ali je dodao da mu je novac predat pred ispitne rokove u junu.

Advertisements

Optužnica tereti generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića te Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Samir Gazap, još jedan svjedok pod imunitetom, koji radi kao anesteziolog u bolnici Koševo, potvrdio je da mu je badžo izložio problem djevojke svog radnog kolege, kao i da godinama poznaje optuženog Bibića.

– Sreo sam Safeta Bibića i pitao ga ima li koga da jednoj djevojci može završiti ispit. Bilo je nekih indicija, priča da on može završiti neke stvari, izjavio je Gazap i dodao da je optuženi kazao da vjerovatno može završiti i da je cijena 5.500 maraka.

– Pozvao sam badžu i rekao mu. Cura je izašla na ispit i položila. Badžo meni daje novac, a ja Safetu, ustvrdio je svjedok.

Spomenuo je i svoju radnu kolegicu Amelu Grbo, koja govorila da njena kćerka ima problema s polaganjem anatomije i da joj je kazao: “Što ne vidiš sa Safetom?”, ali da mu je ona odgovorila da ne želi da plati, već je samo zanima cijena.

– Nazvao sam i pitao Safeta, on mi je rekao ‘5.000 eura’. Prenio sam kolegici, kazao je svjedok i dodao kako je njega kasnije pozvao Bibić i pitao da li zna nekog od doktora koji bi radili jer ima mjesta i da je cijena 10.000 eura.

Svjedokinja Amela Grbo je potvrdila da je njen kolega Kazap jedne prilike pričao da anatomija nije problem i da se može “završiti”, a kasnije je spominjao cifru od 5.000 eura ili maraka, piše Detektor.ba.

Nastavak suđenja je 15. januara.

(Klix.ba)