Za smještaj u sarajevskim studentskim domovima apliciralo 1.350 studenata

U akademskoj 2019./2020. godini Javna ustanova Studentski centar Sarajevo raspisala je Konkurs za prijem studenata na smještaj i ishranu na koji je apliciralo 1.350 redovnih studenata čije mjesto prebivališta nije u Kantonu Sarajevo, a taj se broj povećava.


Studentski dom Bjelave dobio najmoderniji paviljon u regiji FOTO 3
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Navode to iz Studenskog centra Sarajevo i očekuju da će do kraja mjeseca biti popunjeni svi planirani i pripremljeni smještajni kapaciteti, prenosi klix.ba.

To je, u odnosu na prethodnu akademsku godinu, 20 posto veća popunjenost smještajnih kapaciteta u okviru JU Studentski centar Sarajevo, navode za Fenu.

Svi korisnici smještaja, državljani BiH, ostvaruju pravo na subvencioniranje dijela troškova od kantona/entiteta/distrikta iz kojeg dolaze.

Svi kantoni, izuzev SBK i HNK, subvencioniraju studente s iznosom od po 219 KM. SBK subvencira studente sa iznosom od po 200 KM, a HNK 189 KM. To dovodi do toga da je i cijena smještaja koju studenti, koji dolaze iz SBK i HNK plaćaju, viša za iznos razlike subvencioniranja. HNK subvencira samo studente određene grupacije fakulteta odnosno fakulteta koji ne postoje u HNK, navodi se.

Naglašavaju da je Vlada Brčko Distrikta donijela odluku da će u novoj akademskoj godini njihove studente subvencionirati u punom iznosu.

To znači da na teret studenta koji dolaze iz Brčko Distrikta ne pada dio troškova koji se odnose na smještaj odnosno studenti ne plaćaju ništa izuzev jednokratno troškove zaduženja u iznosu od 35 KM, navodi se.

U vezi priprema za novu akademsku godinu izvršena je izmjena kompletnog inventara (podovi, ormari, stolovi, police, kreveti, madraci i sl.) u okviru drugog sprata paviljona IV i prizemlja paviljona 5.

U tenderskoj proceduri je izmjena kompletne stolarije na smještajnim kapacitetima paviljona IV, osigurana je donacija kojom će svi smještajni kapaciteti paviljona IV dobiti TV prijemnike. Izvršena je nabavka i izmjena 320 madraca u sklopu smještajnih kapaciteta.

Također, u planu je kompletna adaptacija smještajnih kapaciteta s zajedničkim prostorijama paviljona 6, za čiju obnovu su obezbjeđena sredstva od donatora te se uskore započinje s radovima, navode iz JU Studenski centar Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)