Za kampanjce: Ovih šest savjeta pomoći će vam da gradivo naučite i u posljednji čas

Ako ste kampanjac, donosimo vam nekoliko savjeta za učenje u "zadnji tren".


ucenje 1

Znaš da si lijen, ali uporno početkom svake školske i akademske godine obećavaš ćeš svakodnevno ponavljati gradivo koje se obrađuje na nastavi. To obećanje već do prvog ispita pada u vodu pa se za njega počinješ pripremati u posljednji čas. Zapravo, tek dan-dva prije ispita nabavio si skripte i literaturu. Čestitamo, tipičan si primjer homo kampanjusa. No čak i takvi kao ti ispite mogu položiti uspješno, a mi ti donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći kod učenja u posljednji tren, piše srednja.hr.

Prije svakog, pa tako i učenja u posljednji čas, najprije valja od sebe udaljiti sve što bi vam moglo biti distrakcija – mobitel, laptop i mlađu sestru/brata. Isplanirajte si koliko ćete vremena na učenje potrošiti i možete krenuti s radom.

Sami napravite mini-ispit

Kako učite u posljednji čas, velike su šanse da nećete uspjeti proći sve gradivo. Fokusirajte se zato na ono što vam loše ide. Kada prolazite kroz literaturu, zabilježite si teme koje nikako ne možete zapamtiti. Teme pretvorite u pitanja i sastavite svoju verziju ispita, a teže gradivo učite odgovarajući na ta pitanja više puta.

Memory kartice

Osim učenja uz pomoć pitanja, pojmove koji vam ‘štekaju’ možete učiti i uz pomoć memory kartica. Na jednu stranu ispišite pojam s čijim pamćenjem i definicijom imate problem, a na drugu definiciju. Ovo će poboljšati vašu sposobnost vizualnog učenja i trebalo bi biti korisno kod pamćenja ključnih pojmova u gradivu koje učite.

Mentalna mapa

Još jedan način vizualnog učenja izrada je mentalne mape, koja zvuči komplicirano, ali zapravo to nije. Za razliku od prethodne dvije metode učenja, ova će vam pomoći da lakše zapamtite vezu između određenih pojmova i koncepata te lakše povežete gradivo. U sredinu velikog lista papira ispišite pojam, a potom u ‘balone’ oko njega sve važno što uz taj pojam morate zapamtiti. To su obično one rečenice koje ste u literaturi ili skripti podvukli markerom.

Spavanje

Iako nije na vrhu popisa, dobar ‘spavanac’ koji mnogi kampanjci zanemaruju zapravo je ključan u održavanju koncentracije tokom učenja. Uostalom, poznato je kako mozak najbolje funkcionira odmoren pa se, ako ste neispavani, može dogoditi i da tokom ispita zaboravite ono što ste naučili.