Pita posvađala studentice: “Svi znamo što je burek, ona je u krivu…”

Šta je za vas burek?

 Pita posvađala studentice: “Svi znamo što je burek, ona je u krivu…”

Pronaći onu pravu cimericu je poprilično zahtjevan posao, no čini se da neki taj trud olako odbacuju. Ili ipak nije tako?

Koliko nam je bitno da dijelimo iste interese s cimerima? Kada tek uselimo u zajedničku sobu, nerijetko nam je osoba na drugom krevetu potpuni stranac. No s vremenom, stranci često postanu dobri prijatelji i kao što je slučaj i s onim “necimerskim” prijateljstvima – dijelimo sve više zajedničkih interesa.

Ovisno o karakterima, prelazak s dogovora o tome hoćemo li odvrnuti ili zavrnuti taj radijator navečer na provođenje slobodnog vremena zajedno, i mimo sobe dogodi se brzo. Odlasci u menzu, čitaonice, izlasci – lagano se uvuku u naš cimerski život. Ali, kao i u svakom drugom odnosu, do problema zna doći te se cimerska “idila” ozbiljno naruši.

Kad su bureci u pitanju, postoje dvije vrste ljudi

Stanarka studentskog doma “Cvjetno naselje” podijelila je u grupi stanara na Facebooku zanimljivu objavu. Naime, ona i cimerica “sukobile” su zbog rasprave koja je zasigurno starija i od njih, a koja dijeli ljude na one koji priznaju više vrsta bureka i one koji “znaju” da je burek samo onaj s mesom.

– Tražim novu cimericu, moja uskoro bivša cimi je izjavila da postoji nešto kao burek s čokoladom i burek sa sirom?, napisala je ova studentica, a njena objava povukla je studente da se uključe u raspravu.

Kako nam govori autorica objave, ova se rasprava izmđu dvije djevojke dogodio prilikom ležernog posjeta pekarnici.

 – Išle smo u pekaru, i pitam ja cimericu što želi da joj uzmem, ona je rekla burek sa sirom. Ja sam joj rekla to ti nema, možeš se iseliti, govori nam kroz smijeh, i dodaje kako su objavu o potrazi za novom cimericom napisale u grupi samo u šali, kako bi se malo atmosfera “podigla”.

Naša sugovornica je iz Hercegovine, i tvrdi da je kod njih samo jedan burek, a sve ostalo je grijeh. Njena cimerica (ako je to još uvijek) je iz Slavonije, a kako kaže, “njima je sve svejedno”.

 – Komentari kolega uglavnom su zezancija, naročito ovih studenata iz Bosne i Hercegovine koji tu studiraju, također se na te neke stvari dižu. Ne damo reći da je nešto drugo burek osim bureka. Ne može burek biti ni s čim, osim s mesom. Sve ostalo su pite, govori nam.

Neke kolege imaju i drugačiji stav o ovoj “masnoj” temi. Kako su napisali “nismo u BiH da burek bude samo burek s mesom”.

– Ništa protiv BiH, samo je u Hrvatskoj burek i sa sirom, špinatom itd. Isto kako je recimo na sjeveru Italije punjen isključivo slatkim nadjevom, a u npr. Litvi i Poljskoj svim i svačim; između ostalog slanutkom i tunjevinom, komentirala je jedna studentica. Druga pak sarkastično dodaje da je ovo “izvrstan kriterij za odabir hoćeš li s nekim dijeliti sobu”.

Iako Wikipedija nije najmjerodavniji izvor, škicnuli smo što kaže na ovu temu. Tako se na početku ističe kako je burek vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, piše mojfaks.hr.

 – Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste – burek s mesom, sirom, zeljem, itd., navodi se u hrvatskoj Wikipediji. Ako otvorimo bosansku verziju, vjerujemo da ćemo samo ući u novi vrtlog rasprave i dilema.

Možda te i ovo zanima?