Pita posvađala studentice: “Svi znamo što je burek, ona je u krivu…”

Šta je za vas burek?


burek

Pronaći onu pravu cimericu je poprilično zahtjevan posao, no čini se da neki taj trud olako odbacuju. Ili ipak nije tako?

Koliko nam je bitno da dijelimo iste interese s cimerima? Kada tek uselimo u zajedničku sobu, nerijetko nam je osoba na drugom krevetu potpuni stranac. No s vremenom, stranci često postanu dobri prijatelji i kao što je slučaj i s onim “necimerskim” prijateljstvima – dijelimo sve više zajedničkih interesa.

Ovisno o karakterima, prelazak s dogovora o tome hoćemo li odvrnuti ili zavrnuti taj radijator navečer na provođenje slobodnog vremena zajedno, i mimo sobe dogodi se brzo. Odlasci u menzu, čitaonice, izlasci – lagano se uvuku u naš cimerski život. Ali, kao i u svakom drugom odnosu, do problema zna doći te se cimerska “idila” ozbiljno naruši.

Kad su bureci u pitanju, postoje dvije vrste ljudi

Stanarka studentskog doma “Cvjetno naselje” podijelila je u grupi stanara na Facebooku zanimljivu objavu. Naime, ona i cimerica “sukobile” su zbog rasprave koja je zasigurno starija i od njih, a koja dijeli ljude na one koji priznaju više vrsta bureka i one koji “znaju” da je burek samo onaj s mesom.

– Tražim novu cimericu, moja uskoro bivša cimi je izjavila da postoji nešto kao burek s čokoladom i burek sa sirom?, napisala je ova studentica, a njena objava povukla je studente da se uključe u raspravu.

Kako nam govori autorica objave, ova se rasprava izmđu dvije djevojke dogodio prilikom ležernog posjeta pekarnici.

 – Išle smo u pekaru, i pitam ja cimericu što želi da joj uzmem, ona je rekla burek sa sirom. Ja sam joj rekla to ti nema, možeš se iseliti, govori nam kroz smijeh, i dodaje kako su objavu o potrazi za novom cimericom napisale u grupi samo u šali, kako bi se malo atmosfera “podigla”.

Naša sugovornica je iz Hercegovine, i tvrdi da je kod njih samo jedan burek, a sve ostalo je grijeh. Njena cimerica (ako je to još uvijek) je iz Slavonije, a kako kaže, “njima je sve svejedno”.

 – Komentari kolega uglavnom su zezancija, naročito ovih studenata iz Bosne i Hercegovine koji tu studiraju, također se na te neke stvari dižu. Ne damo reći da je nešto drugo burek osim bureka. Ne može burek biti ni s čim, osim s mesom. Sve ostalo su pite, govori nam.

Neke kolege imaju i drugačiji stav o ovoj “masnoj” temi. Kako su napisali “nismo u BiH da burek bude samo burek s mesom”.

– Ništa protiv BiH, samo je u Hrvatskoj burek i sa sirom, špinatom itd. Isto kako je recimo na sjeveru Italije punjen isključivo slatkim nadjevom, a u npr. Litvi i Poljskoj svim i svačim; između ostalog slanutkom i tunjevinom, komentirala je jedna studentica. Druga pak sarkastično dodaje da je ovo “izvrstan kriterij za odabir hoćeš li s nekim dijeliti sobu”.

Iako Wikipedija nije najmjerodavniji izvor, škicnuli smo što kaže na ovu temu. Tako se na početku ističe kako je burek vrsta jela od razvučenog tijesta s mesom ili sirom. Jelo je rašireno na području nekadašnjeg Osmanskog Carstva, piše mojfaks.hr.

 – Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste – burek s mesom, sirom, zeljem, itd., navodi se u hrvatskoj Wikipediji. Ako otvorimo bosansku verziju, vjerujemo da ćemo samo ući u novi vrtlog rasprave i dilema.