Vrijeme ispita: Kako da završite svoje obaveze kada vam nedostaje motivacija za rad

Da li možda osjećate da u posljednje vrijeme niste dovoljno motivisani? Ako je odgovor potvrdan, ne očajavajte. Niste svakako jedini koji ne pronalaze volju za rad u ovim neizvjesnim vremenima, zbog čega psiholozi rade danonoćno da pronađu rješenje ovog problema.


girl was stressed on the table

Ocjenite da li je problem u stvarnom nedostatku motivacije ili nečem drugom

Iza osećaja nemotivisanosti može da se krije više stvari. Ovaj osjećaj može da znači da ste jednostavno pretrpani poslom, a ne da vam fali volja za rad. Možda se previše upoređujete s drugima, umjesto da budete posvećeni ispunjavanju svojih ciljeva?

Treći razlog percepirane nemotivisanosti može da bude umor, što znači da je pravo vrijeme da odete na odmor i bar nekoliko dana ne mislite na obaveze.

Ostavite najteži zadatak za kraj

Ako treba da progutaš žabe, progutaj prvo onu najveću.“

To, međutim, nije uvijek najbolja preporuka, posebno ako vas težina zadatka s kojim se suočavate odvraća od započinjanja rada. Ponekad je bolje prvo završiti najlakše obaveze, radi dizanja samopouzdanja, pa se tek onda uhvatiti u koštac sa težim problemima.

Isplanirajte vrijeme za pauzu

Prije nego što počnete da radite bilo šta, izaberite aktivnost kojom ćete se opustiti na pauzi. To može biti razgovaranje sa dragom osobom, kratka šetnja, pregled novina ili nešto drugo. Na ovaj način ćete sebe osloboditi stresa donošenja još jedne odluke nakon napornih nekoliko sati rada, zbog čega ćete se na pauzi stvarno odmoriti i omogućiti sebi da budete adekvatno motivisani za dalje poduhvate.

Pronađite način da uvijek budete puni energije

Neki ljudi vole da odu na trčanje ili plivanje pre nego što odu na posao, jer im to omogućava da odmah budu spremni za rad kada zakorače u kancelariju. Drugi ne počinju ništa bez jutarnje kafe, a postoje i oni koji izbjegavaju da jedu određene namirnice za doručak da bi imali više energije u toku dana. Svako ima svoj individualni metod za „punjenje baterija“, zbog čega vam preporučujemo da isprobate različite stvari i izaberete onu koja vam najviše odgovara.