Volkswagen osnovao “Fakultet 73”: Od konobara do IT stručnjaka

Naziv je došao inspiriran ljubavlju popularnog lika Sheldona Coopera iz popularne serije "Teorija velikog praska" prema broju 73.


Foto: Envato
Foto: Envato

Volkswagen je pokrenuo školu programiranja u Wolfsburgu pod nazivom “Fakultet 73”. Naziv je došao inspiriran ljubavlju popularnog lika Sheldona Coopera iz popularne serije “Teorija velikog praska” prema broju 73.

Od konobara do IT programera

Rene Körner je 35-godišnjak koji je prije tri godine preuzeo poziciju menadžera smjene u jednom Magdeburškom restoranu, zbog iznenadne bolesti jednog člana porodice, koja mu je poremetila planove da jednog dana postane informatičar.

Rene je još kao student radio u restoranu kao ispomoć u kuhinji i konobar, a posao mu je donosio prihode za uzdržavanje porodice iako ga nije ispunjavao. No srećom, njegovi se snovi o karijeri u IT-u ipak ostvaruju.

 – Posao u restoranu je bio zabavan, ali me nije ispunjavao, rekao je Körner za DW.

 – Prijateljica, koja je pisala svoj doktorski rad u Volkswagenu, ispričala mi je o novoj školi programiranja u Wolfsburgu pod nazivom ‘Fakultet 73’. Škola je nudila sjajnu priliku: da učim i radim za VW i to stvari koje uživam raditi, govori.

Prije godinu dana Rene je i završio Fakultet 73 kao softverski programer, a od VW-a je dobio ugovor o radu i stalni posao. Sada radi u timu koji je zadužen za neometano odvijanje radnih procesa u okviru Volkswagenovog IT-servisa.

 – Zasad se samo zabavljam. Želim se dalje razvijati kao programer, kao product owner. Ovo su zanimljiva vremena u VW-u jer se ovaj automobilski koncern fokusira na električna vozila. To je upravo ono što sam priželjkivao, kaže ovaj 35-godišnjak.

Pokušati će prestići Teslu

Prekvalifikacije i usavršavanja su u sve većem porastu u cijeloj Europi, pa su ovaj trend ukomponirali i u ovaj automobilski koncert. Kako piše DW, Fakultet 73 je ključni dio VWovog više milijardi vrijednog ulaganja u softver kojim će pokušati skinuti Teslu s trona kao lidera proizvođača električnih automobila.

Njihova škola programirana zamišljena je kao pomoć u VWovom rješavanju problema nedostatka informatičara s kojom se bore sve kompanije koje se bave razvojem električnih automobila. VW predviđa da će kroz “Fakultet 73” do 2024. godine proći oko 600 IT stručnjaka, a većina studenata dolazi upravo iz njihovih redova – osobe koje su već zaposlene u VW i žele više zadataka.

Kroz dvogodišnji program koliko traje, studenti zarađuju novac, a na kraju imaju i sigurno zaposlenje. Fakultet 73 nije jedini način kojim ovaj automobilski div dolazi do softverskih talenata. Vode i školu za softverske inženjere pod nazivom 42 Wolfsburg, a među partnerima su im Microsoft i Google.

Ova je škola zanimljiva po tome da izbjegava klasične i konvencionalne metode u obuci nove generacije softverskih profesionalaca. U školi nema predavanja, udžbenika, skripti, pa ni profesora, samo učenici koji razmjenjuju ideje s vršnjacima. Za kraj nema ni diplome, ali se ne plaća školarina i mogu se prijaviti svi koji su stariji od 18 godina i vole programiranje.