Pet legendarnih filmova koje bi svaka osoba trebala pogledati

Filmovi su nerealan svijet, koji nam može donijeti realne činjenice i podatke o važnim društvenim pitanjima i problemima.


flat lay composition with movie watching accessories on yellow background
Foto: Envato

Filmovi su nerealan svijet, koji nam može donijeti realne činjenice i podatke o važnim društvenim pitanjima i problemima.

Jedna od tih kategorija su filmovi o osobama sa invaliditetom, koji su nerijetko nepravedno zapostavljeni, a iz kojih možemo mnogo toga naučiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Donosimo vam pet snažnih, realnih i moćnih životnih priča, pretočenih na filmsko platno.

Ipak Alice (Still Alice)

IMDB JULIANE
Foto: Imdb

“Ipak Alice” je nezavisna drama zasnovana na istoimenom romanu, autorke i neurostručnjakinje Lise Genove. Oskarom je nagrađena glumica Juliane Moore, koja glumi titularnog lika, a film prikazuje – na sirov i brutalno iskren način – priču o profesorki lingvistike, kojoj je rano dijagnostikovana Alzheimerova bolest, ubrzo nakon njenog 50. rođendana.

Dok se Alice i članovi njene porodice bore s njenim sve većim gubitkom pamćenja zbog bolesti, film se dotiče i mnogih drugih pitanja, kao što su samoodređenje, samoubistvo i briga o sebi.

Teorija svega (The Theory of Everything)

VARIETY
Foto: IMDb

“Teorija svega” je biografska romantična drama o životu poznatog britanskog teorijskog fizičara, Stephena Hawkinga. Film, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2014. godine, bavi se životom Stephena Hawkinga: genijem, muškarcem, mužem i ocem.

U 21. godini dijagnostikovana mu je amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznata i kao Lou Gehrigova bolest – i postupno je izgubio upotrebu udova. Ipak, Stephen Hawking nastavio je život i postao jedan od najsjajnijih i najslavnijih naučnih umova u istoriji, unapređujući čovjekovo razumijevanje svemira. Film nosi ime prema njegovoj knjizi, ali je snimljen prema biografiji, koju je napisala njegova supruga Jane.

Ja sam Sam (I am Sam)

PLUGGED IN
Foto: Plugged in

U glavnim ulogama su Sean Penn, Michelle Pfeiffer i mlada Dakota Fanning, a film “Ja sam Sam” izmišljena je drama o čovjeku, koji živi s intelektualnim teškoćama, koji se bori da zadrži starateljstvo nad svojom kćerkom, nakon što ih je majka napustila. Film se bavi ispitivanjem socijalnih predrasuda i stereotipa protiv osoba s intelektualnim teškoćama, kao i njihovih sposobnosti i prava kao roditelja.

Ali tamo gdje postoje predrasude i stereotipi, tu je i ljubav, kao i nada u sposobnost čovječanstva da se promijeni, što predstavljaju članovi zajednice i ljudi, koji se okupljaju kako bi podržali oca u ponovnom ujedinjenju sa djetetom.

Do posljednjeg daha (Breath)

nic duncan
Foto: IMDb

Ovo je film zasnovan na stvarnim ljudima i događajima. Film bilježi život Robina Cavendisha, 28-godišnjeg Engleza, koji je 1958. godine obolio od dječje paralize i paralizovan je od vrata nadole. Prvobitno prikovan za svoj krevet i rekavši da mu je ostalo još samo nekoliko mjeseci života, Robin se suočio s početnom depresijom uz podršku supruge i porodice.

Zajedno sa svojim prijateljima i saradnicima, Robin je razvio invalidska kolica s ugrađenim respiratorom, koji su mu omogućili da napusti krevet i koji su postali model za sličnu opremu u budućnosti. Takođe je postao glasni zagovornik osoba s invaliditetom i jedan od najdugovječnijih preživjelih dječje paralize, dok nije preminuo 1994. godine u 64. godini.

Ray

IMDB
Foto: IMDb

U glavnoj ulozi je Oskarom nagrađena izvedba Jamieja Foxxa, “Ray” je biografski film koji se bavi životom legendarnog pjevača, tekstopisca i muzičara, Raya Charlesa. Motivisan majkom i vođen njegovim ogromnim muzičkim talentima, Ray je od svojih skromnih početaka – odgajan na plantaži na Floridi i izgubivši vid u sedmoj godini zbog glaukoma – počeo realizovati svoj muzički talenat i postao jedan od najuspješnijih, najuticajnijih i najomiljenijih muzičkih umjetnika svih vremena, prenosi Ultra.ba.