fbpx

Vlada KS obećala da će pomoći studentima u izradi bolida za prestižno takmičenje

"U budžetu imamo novac za razvoj i želimo da pomognemo našim studentima."


Foto: Klix.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je obećao da će kantonalna vlast podržati studente koji izrađuju bolid za takmičenje u Formuli Student.

Advertisements

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Internacionalnog univerziteta Burch (IBU) izrađuju ovaj bolid.
Riječ je o inžinjerskom takmičenju koje se održava na stazama svih kontinenata gdje se voze utrke Formule 1. Projekt su počeli 2020. godine i do sada su završili šasiju bolida i proces modeliranja. No, zbog nedostatka sredstava, finalni proizvod je na čekanju.

Forto i kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić su danas posjetili Mašinski fakultet, gdje su najavili podršku projektu kako bi studentima omogućili da nastupe na takmičenjima koja se održavaju na stazama u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji itd.

 – U budžetu imamo novac za razvoj i želimo da pomognemo našim studentima u kreiranju boljih uslova za rad i podrškom ovakvim, konkretnim projektima kako bi u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom planu. Prilika da naši studenti predstave svoje inžinjerske sposobnosti u svijetu, da pokažu šta mogu napraviti je neprocjenjiva. Činjenica da takmičenjima prisustvuju lideri motosporta i automobilske industrije govori u prilog tome. Osim budžetskog novca, možemo potražiti i pomoć od međunarodnih partnera, rekao je premijer Forto, piše Klix.ba.

Na inžinjerskom takmičenju se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Bolid koji razvijaju sarajevski studenti je nešto manjih dimenzija od bolida Formule 1, a na logotipu Arger Racing Formula Student Tima je autohtona bosanska divokoza, koja živi na obroncima planina oko Sarajeva, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

 

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!