Vlada FBiH o studentskom standardu i stanju u studentskim domovima

Vlada Federacije BiH prihvatila je na sjednici održanoj u četvrtak Informaciju o osnovnom studentskom standardu - Stanje u studentskim domovima/centrima u Federaciji BiH, s prijedlogom prioriteta i mjera za unapređenje procesa i Analizu efekata subvencioniranja smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u Federaciji BiH koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.


Foto: BHRT
Foto: BHRT

Vlada Federacije BiH prihvatila je na sjednici održanoj u četvrtak Informaciju o osnovnom studentskom standardu – “Stanje u studentskim domovima/centrima u Federaciji BiH”, s prijedlogom prioriteta i mjera za unapređenje procesa i “Analizu efekata subvencioniranja smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u Federaciji BiH” koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Advertisements

Generalni sekratarijat Vlade Federacije BiH zadužen je da ove dokumente s predloženim preporukama uputi vladama kantona, prenosi portal Pogled.ba.

Prema analizi, prošle godine je u studentskim domovima u FBiH bilo smješteno 4.443 studenta, a potrebe za smještajnim boravkom su veće i do tri puta u odnosu na sada raspoloživi broj mjesta.

Također, ocijenjeno je da resorno ministarstvo godišnje sa gotovo milion maraka subvencionira troškove ishrane i smještaja za studente iz Posavskog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10 i studente iz Republike Srpske, što je značajno poboljšalo studentski standard.

Kad je u pitanju analiza efekata subvencioniranja financiranja smještaja i ishrane studenata, zaključeno je da je potrebno revidirati kriterije kako bi se osiguralo da se u studentske centre smjesti upravo onaj dio studentske populacije koji to najviše i zaslužuje, a to su studenti s najboljim uspjehom i oni s najtežim materijalnim statusom.

U tom pravcu zaključeno je kako je neophodno okupiti predstavnike studentskih centara u Federaciji BiH radi izrade dokumenta kojim će biti utvrđeni strateški pravci poboljšanja studentskog standarda i osigurati jednake uvjete studiranja i prava za sve studente u Federaciji BiH, saopštio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(pogled.ba)