Vlada FBiH je odbila amandman da studenti imaju besplatno zdravstveno osiguranje

Usvajanje amandmana bi donijelo finansijske probleme kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.


zubic
Foto: Youtube screenshot

Jasmina Zubić govorila je o problemu zdravstvenog osiguranja učenika od osam do 15 godina koji ne pohađaju osnovnu školu, ali i o redovnim studentima koji nakon 26 godine gube pravo na zdravstveno osiguranje.

U nastavku poslušajte izlaganje Jasmine Zubić, zastupnice SDP BiH, na press konferenciji Kluba zastupnika:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Povodom problema zdravstvenog osiguranja predstavnicima Parlamenta FBiH obratio se apsolvent medicine, Benjamin Isić.

– Obraćali smo se resornom kantonalnom ministarstvu, ali nismo dobili relevantne podatke. Redovni studenti u TK nemaju pravo da ostvare radni odnos ni na koji način. A radom bih mogao zaraditi za uplaćivanje dobrovoljnog osiguranja koje student koji izađe iz prava mora uplatiti, a ono u TK iznosi 550 KM, s tim da morate još retroaktivno uplatiti za šest mjeseci. Bez omogućenog prava na rad ne možemo da zaradimo da uplatimo zdravstveno osiguranje. Ostaje nam da dodatno opteretimo porodične budžete. Moj otac je RVI 80 posto, pezioner, majka je nezaposlena, rekao je Isić.

Nakon pauze donesen je zaključak da Zubić povuće amandmane a da se Federalno ministarstvo zdravstva zadužuje da u roku od 15 dana Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predloži rješenja za kategorije koje su obuhvaćene prijedlogom amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Obrazloženo je da bi današnje usvajanje amandmana zastupnice Zubić donijelo finansijske probleme kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.