Vatra koja guta razum: Zašto mladi vode rat na društvenim mrežama

Govor mržnje na internetu je sve prisutniji i truje bh. društvo, istovremeno uništavajući priliku jasnim, argumentovanim stavovima da isplivaju na površinu.


hate speech

Posljednju godinu smo svjedoci da politička situacija u regiji dolazi do faze ključanja, zahvaljujući zapaljivoj retorici koju koriste naši „narodni prvaci“. Zanimljivo je da je retorika kod svih, bez obzira na državu iz koje dolaze, skoro pa identična, mijenjaju se samo pozicije žrtve i agresora, a najveću prijetnju po meni predstavlja to, što se ta ista retorika prenosi na forume i društvene mreže.

Tako, dok posmatramo jako loše odnose između zvaničnog Beograda i Prištine, Sarajeva i Beograda, Beograda i Zagreba, Banje Luke i Sarajeva, a u posljednjoj godini i na relaciji Zagreba i Sarajeva, istovremeno možemo biti svjedoci verbalnog rata koji se vodi putem komentara na društvenim mrežama. Uglavnom iza tih komentara stoje mlade osobe pod svojim pseudonimima, ili bolje rečeno lažnim profilima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dok ponašanje političara donekle možemo i shvatiti, jer pričom o sukobima i neprijateljstvu potpiruju nacionalni naboj kod svojih glasača, i tako skreću pažnju običnog čovjeka sa svakodnevnih problema, ponašanje mladih na internetu treba ozbiljno da nas zabrine.

Naime, velikan hrvatske i jugoslovenske književnosti, Miroslav Krleža je jednom prilikom kazao da „riječi spajaju ljude kao mostovi, stvarajući u isto vrijeme između čovjeka i čovjeka nepremostivosti vrlo često dublje od najdubljeg ponora“, i mislim da to danas, u vrijeme modernih tehnologija postaje sve vidljivije. Umjesto da nam moderne tehnologije pomognu da napredujemo i umreže nas ka korisnim ciljevima, čini mi se da je narod u regiji postao otuđeniji nego inače, a internet je postao poprište velikog verbalnog rata golobradih mladića i djevojaka, u čijim komentarima se može primjetiti ogromna doza animoziteta prema onima koji su drugačiji od njih, i stepen nacionalnog naboja koji vodi ka ekstremizmu.

Na objavama najčitanijih regionalnih medija možete prisustvovati prepucavanju pojedinica, a povod za takvo nešto može biti najobičnija vijest, na primjer iz svijeta filma. Govor mržnje se može pronaći na različitim mjestima na internetu: društvene mreže, blogovi, forumi, portali, komentari ispod raznih članaka ili objava koje ljudi javno objavljuju na internetu kao što su fotografije, audio i video snimci i slično.

Po komentarima koje možemo pročitati reklo bi se da sezona požara na Balkanu nije aktivna samo u ljetnjim mjesecima, nego tokom čitave godine, i mislim da bi se trebalo u startu pozabaviti ovim problemom, kako ne bi došlo do nesagledivih posljedica. Vatru treba gasiti dok je još u nastajanju, jer kada se zahukta, ona guta sve pred sobom.

(Nikola Kandić/STUDOMAT.ba)