Uzor studentima: profesor dobitnik Nobelove nagrade novac dao studentima

Potezi pojedinih profesora na fakultetima mogu zaista oduševiti pa je tako profesor George Smith, ujedno dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, odlučio novac od nagrade dati studentima.


university 1554108042

George Smith predaje biologiju i hemiju na Sveučilištu Missouri, a u novembru 2018. dobio je Nobelovu nagradu za hemiju. Nagrada je sa sobom profesoru donijela iznos od 250 hiljada dolara. No, profesor Smith nije htio novac zadržati za sebe nego je donio odluku o pokretanju fondacije za studente kako bi mogli lakše studirati, piše educentar.net.

Drugim riječima, novac je dao studentima i tako im omogućio bezbrižnije studiranje. Neke je iznenadilo što je profesor napravio fondaciju za studente umjetničkih smjerova na Sveučilištu.

Mnogi ne znaju, ali ja sam svoju prvu diplomu dobio upravo na umjetničkom usmjerenju. Nisam na početku studirao hemiju ili biologiju. Kroz studij naučio sam puno o kulturi i angažiran sam u tom pogledu i zato želim studentima čiji je studij s područja umjetnosti omogućiti da bez problema završe fakultet. Bez obzira na to gdje će ih karijera kasnije odvesti., rekao je profesor Smith.

Sveučilište Missouri je jako zahvalno potezom 77-godišnjeg profesora pa su i sami odlučili donirati 300 hiljada dolara za fondaciju. Kancelar Sveučilišta, Alexander N. Cartwright, rekao je da će se nakon ove donacije profesora Smitha uvesti tradicija na sveučilište da svaki put doniraju 100 hiljada dolara kada bilo koji profesor s nekog od njihovih fakulteta osvoji Nobelovu nagradu.

(STUDOMAT.ba)