Uznemiravanje: “Pipkanje” studentica očito je blag prekršaj jer još niko nije osuđen

Cilj je obrazovati buduće stručnjake koji će omogućiti napredak društva, a oni se mogu formirati samo u sredini s nultom tolerancijom na bilo koji oblik zlostavljanja.


Foto: Pexels
Foto: Pexels

Nakon što su na površinu isplivale priče o seksualnom zlostavljanju na fakultetima u Hrvatskoj, krenule su sankcije za prijavljene profesore, osnovani su sektori za informiranje i psihološko savjetovanje studenata. Za nekoliko je profesora pokrenut postupak razrješenja s dužnosti, dok je nekolicina njih već smijenjena.

S druge strane, još nitko nije završio na sudu te se potezi pravosuđa tek čekaju, iako su prošli mjeseci od prijavljivanja tih afera. Na Veterini su se izjasnili o prijavljenom profesoru, pišu Globalnovine.eu.

 – Povjerenstvo je donijelo odluku da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta, objašnjava dekan Veterinarskog fakulteta, prof. dr. sc Nenad Turk.

Prijave s Filozofskog fakulteta i dalje neriješene

Dekanica Akademije dramske umjetnosti izv. prof. art. Franka Perković tvrdi da su svi prijavljeni slučajevi seksualnog uznemiravanja, anonimni i neanonimni, predani Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstvu unutarnjih poslova te Državnom odvjetništvu. Ističe i da je Akademija osnovala interno Akademijino povjerenstvo.

Ono provodi razgovore s prijavljenim nastavnicima, neanonimnim prijaviteljicama i svjedocima te dekanici dostavlja zaključke o svakom pojedinom slučaju.

Dekanica ADU-a tvrdi da su u ovom trenutku sankcionirane dvije osobe protiv kojih su zabilježene neanonimne prijave. Jedna od prijavljenih osoba je vanjski saradnik te s tom osobom nije nastavljena saradnja. Druga je osoba zaposlena na ADU-u i do daljnjega ne sudjeluje u nastavi.

Cijeli slučaj prijava na Filozofskom fakultetu i dalje nije razriješen. Filozofski je fakultet donio odluku, ali rektor tvrdi da on i Povjerenstvo na Sveučilištu moraju donijeti odluku o razrješenju prijavljenih.

 – Analiziraju se dokumenti i ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to i odgovarajuće postupiti. Ali morate znati da se takvi dokumenti ne mogu javno objavljivati. Što ako se na kraju ustanovi da neki profesor nije kriv, a izašlo mu je ime, tvrdi rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Novi ured i brošure

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Perković objašnjava da je nakon prijava Akademija za svoje studente i studentice u saradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i udrugom Ženska soba tokom aprila održala edukacije za nastavno i nenastavno osoblje te za svoje studentice i studente. Odaziv je bio iznimno velik.

 – Edukacije su se ticale prepoznavanja oblika seksualnog nasilja, procedura njegova prijavljivanja te zakonskih odredbi koje ga sankcioniraju, tvrdi dekanica Perković.

Uz edukacije je bio organiziran i popratni kulturni program koji je nastavnicima i studentima omogućio bolje upoznavanje s tom temom.

Na Veterinarskom je fakultetu od februara otvoren i Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje u kojemu je, prema dekanu fakulteta, zaposlena stručna osoba kojoj se studenti mogu obratiti za savjete i pomoć. Ured radi prema načelu individualnih razgovora sa studentima i organiziranim ciklusom radionica osobnog i profesionalnog razvoja.

 – Radionice i individualni razgovori usmjereni su na jačanje kapaciteta studenata da se nose s problemima i za studiranja i poslije, pri traženju posla i razvoju karijere, tvrdi dekan Veterinarskog fakulteta Turk.

 – Budućim studenticama i studentima, uz uvodno predavanje brucošima, planiramo uvesti i predavanje o seksualnom uznemiravanju te informativnu brošuru, objašnjava dekanica Perković.

Šta je napravilo Sveučilište u Zagrebu?

 – U martu 2021. godine Odlukom rektora Sveučilišta u Zagrebu uspostavljena je Radna skupina za unapređenje sveučilišnoga sustava suzbijanja spolnog uznemiravanja i drugih oblika neetičnoga ponašanja, tvrde iz rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Objašnjavaju da će Radna skupina analizirati postojeći sveučilišni sistem suzbijanja spolnoga uznemiravanja kojim će predložiti promjene za unapređenje. Ističu da je zadaća Radne skupine i osiguravanje mjera usmjerenih na prevenciju i potporu žrtvama uznemiravanja.

 – Radna skupina je tijelo koje je uspostavilo Sveučilište te nije i ne može biti zamjena za druge institucije koje su nužno uključene u sve ove postupke, objašnjavaju iz Ureda rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Iz rektorata ističu da je cilj Sveučilišta u Zagrebu obrazovati buduće stručnjake koji će omogućiti napredak društva. Oni se mogu formirati samo u sredini s nultom tolerancijom na bilo koji oblik zlostavljanja.

Sveučilište u Zagrebu pripremilo je niz konkretnih projekata i aktivnosti kojima će se osnažiti primjena Etičkoga kodeksa Sveučilišta, educirati studente i nastavnike, te osigurati komunikacijski kanali i potpora žrtvama svih uznemiravanja i zlostavljanja uz primjenu najviših sveučilišnih i moralnih standarda.

O uznemiravanju studentica na fakultetima u Bosni i Hercegovini ranije smo pisali na našem portalu.

UKC Tuzla: Doktor porukama uznemiravao studenticu medicine

Prema informacijama s kojima raspolažemo, nije bilo nikakvih sankcija za ovaj vid uznemiravanja.

Dr. Alić nakon ispovijesti studentice o seksualnom uznemiravanju: Lično mi je dala broj, nije to ništa… Godište je moga sina