UKC Tuzla: Doktor porukama uznemiravao studenticu medicine

Zabrinjava činjenica da jedan zdravstveni stručnjak, nagrađen počasnom titulom, ima ovakav odnos prema svojim budućim kolegicama.


poruke

Studenti u BiH rijetko prijavljuju seksualno uznemiravanje, napastovanje ili iskorištavanje, još rjeđe takvi slučajevi završe podizanjem optužnice. Međutim, šutjeti nije htjela studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Tuzli (ime poznato redakciji), koja se obratila portalu Crna Hronika sa molbom za objavu njene ispovijesti.

 – Ne znam kome i gdje tačno da se obratim, pa vam pišem ovako, u nadi da ćete mi pomoći. Pišem vam anonimno i molim vas da razumijete moje razloge. Strah me je. Ne želim da se moje ime iznosi u javnost, jer ipak ja sam niko, a situacija je ozbiljna, napisala je vidno potrešena studentica.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Navodi da je svoju prijavu, koju prenosimo u nastavku, poslala i na adresu menadžmenta fakulteta na kojem studira.

 – Ja sam studentica završne godine Medicinskog fakulteta UNTZ. Željela bih da prijavim oblik seksualnog uznemiravanja od strane doktora Alića. Odrađujem staž na odjelu za hirurgiju, na UKCu. Primarno odjeljenje, na kojem sam raspoređena, jeste abdominalna hirurgija, ali kad smo na prijemu, kolege i ja ne propuštamo priliku da vidimo preglede i dijagnostičke obrade koje se vrše na odjelu torakalne hirurgije jer se vrše u istoj prostoriji.

Imenovani doktor, odnedavno primarijus, je bio jako ljubazan prema studentima, navodi ona.

 – Pokazivao nam slučajeve, objašnjavao postupke, dijagnostičke metode. Postavio se prema nama kao prema svojoj djeci. Zato je i bio jako poštovan i voljen od strane mojih kolega i mene same. Bio je predivan prema nama, podučio nas dosta toga. Jednom prilikom je zatražio moj broj telefona da bi mi mogao javiti ako bude šta zanimljivo na odjelu, eventualno da me uvede u salu. Svakako da sam mu dala svoj broj. Tu noć mi je poslao prvi SMS.

dr alic

 – Mislila sam da je razlog tog SMSa da mi ostane njegov broj. Poruka je bila jako prijatna. Ništa što bi naslutilo ostale poruke koje sam počela dobijati od njega. Druga poruka mi nije imala smisla, pa nisam ni odgovorila. Onda mi je počeo pisati na Viber. Jako neprimjerene poruke.

dr alic 2

 – Blokirala sam njegov broj. U zadnja 3 dana me je zvao 7 puta i pisao mi da mu se javim.

dr.alic

 – Bilo je tu i fizičkog kontakta (dodiri po ruci, tapšanje i zagrljaj), ali tome nisam davala mnogo značaja jer smo ga svi gledali kao oca. Jako me je strah otići gore. I ovo pišem sa dozom straha. Ipak je riječ o uglednom doktoru, a ja sam samo studentica na stažu. Molim vas da mi pomognete. Ja moram ići na UKC zbog staža i strah me je šta bi mi se moglo desiti, kaže ova studentica.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da studentice u Tuzli prolaze kroz traumatična iskustva.

Početkom ove godine na Facebook stranici “Nisam tražila” pojavile su se anonimne ispovijesti studentica Filozofskog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti. Ispovijesti su izazvale veliku buru, ali istrage i sankcionisanja odgovornih za ta nedjela nije bilo.

Zabrinjava činjenica da jedan zdravstveni stručnjak, nagrađen počasnom titulom, ima ovakav odnos prema svojim budućim kolegicama. Bila bi to prava sramota da još jedna prijava seksualnog uznemiravanja prođe bez ikakve reakcije nadležnih, kako na univerzitetu, tako i u zdravstvenoj ustanovi.

Dr. Alić nakon ispovijesti studentice o seksualnom uznemiravanju: Lično mi je dala broj, nije to ništa… Godište je moga sina