Dr. Alić nakon ispovijesti studentice o seksualnom uznemiravanju: Lično mi je dala broj, nije to ništa… Godište je moga sina

"Lično mi je dala broj, nije to ništa... Godište je moga sina.."


⁹Seksulano uznemiravanje ulazi sve dublje u pore našeg društva. Otkrivaju se afere i skandali, međutim takvi slučajevi rijetko završe istragom, a još rjeđe podizanjem optužnice. Sve to utječe na žrtve uznemiravanja da se ohrabre i javno progovore o tome.

Advertisements

Čak i oni koji skupe hrabrosti i odvaže se progovoriti, mole da se njihov identitet ne otkriva. Upravo takav slučaj stigao je na adresu Oslobođenja. Sudentica završne godine Medicinskog fakulteta u Tuzli obratila se sa svojom ispovijesti o seksualnom uznemiravanju.

Advertisements

UKC Tuzla: Doktor porukama uznemiravao studenticu medicine

Ispovijest studentice

 – Ne znam kome i gdje tačno da se obratim, pa vam pišem ovako, u nadi da ćete mi pomoći. Pišem vam anonimno i molim vas da razumijete moje razloge. Strah me je. Ne želim da se moje ime iznosi u javnost, jer ipak ja sam niko, a situacija je ozbiljna, napisala je.

Navodi da je svoju prijavu, koju prenosimo u nastavku, poslala i na adresu menadžmenta fakulteta na kojem studira.

 – Ja sam studentica završne godine Medicinskog fakulteta UNTZ. Željela bih da prijavim oblik seksualnog uznemiravanja od strane doktora Alića. Odrađujem staž na odjelu za hirurgiju, na UKC-u. Primarno odjeljenje, na kojem sam raspoređena, jeste abdominalna hirurgija, ali kad smo na prijemu, kolege i ja ne propuštamo priliku da vidimo preglede i dijagnostičke obrade koje se vrše na odjelu torakalne hirurgije jer se vrše u istoj prostoriji.

Imenovani doktor, odnedavno primarijus, je bio jako ljubazan prema nama.

Pokazivao nam slučajeve, objašnjavao postupke, dijagnostičke metode. Postavio se prema nama kao prema svojoj djeci. Zato je i bio jako poštovan i voljen od strane mojih kolega i mene same. Bio je predivan prema nama, podučio nas dosta toga. Jednom prilikom je zatražio moj broj telefona da bi mi mogao javiti ako bude šta zanimljivo na odjelu, eventualno da me uvede u salu. Svakako da sam mu dala svoj broj. Tu noć mi je poslao prvi SMS.

Mislila sam da je razlog tog SMS-a da mi ostane njegov broj. Poruka je bila jako prijatna. Ništa što bi naslutilo ostale poruke koje sam počela dobijati od njega. Druga poruka mi nije imala smisla, pa nisam ni odgovorila. Onda mi je počeo pisati na Viber. Jako neprimjerene poruke.

Blokirala sam njegov broj. U zadnja 3 dana me je zvao 7 puta i pisao mi da mu se javim.

Bilo je tu i fizičkog kontakta (dodiri po ruci, tapšanje i zagrljaj), ali tome nisam davala mnogo značaja jer smo ga svi gledali kao oca.

Jako me je strah otići gore. I ovo pišem sa dozom straha. Ipak je riječ o uglednom doktoru, a ja sam samo studentica na stažu. Molim vas da mi pomognete. Ja moram ići na UKC zbog staža i strah me je šta bi mi se moglo desiti, stoji u ispovijesti.

Dr. Zlatan Alić odgovorio je na poziv Oslobođenja i potvrdio komunikaciju sa studenticom, kaže da su to mlade, ambiciozne generacije, te da mu je studentica lično dala broj telefona.

U prvi mah nije znao o kakvim porukama je riječ, a nakon što smo mu pročitali sadržaj poruka koje su stigle na adresu Oslobođenja ovako je tekao razgovor sa doktorom.

Oslobođenje: Jeste li Vi slali ove poruke?

Dr. Alić: Pa jesam, nije to ništa ozbiljno….Ono kolegijalno znate.

Oslobođenje: Ništa ozbiljno?

Dr. Alić: Možemo li se naći uživo da razgovaramo o ovome?

Oslobođenje: Zovem vas iz redakcije iz Sarajeva.

Dr. Alić: Ona je godište moga sina, pisao jesam, to su ambiciozne generacije, dolazi ona tu na praksu… Ništa tu nije bilo.

Oslobođenje: Jeste li je zvali više puta ili ste samo poruke razmjenjivali?

Dr. Alić: Nisam je zvao,…. ne… nisam, ovaj, eto to je sve.

Oslobođenje: Je li bilo fizičkog kontakta prema studentici?

Dr. Alić: To je sve bilo na kolegijalnoj relaciji, nije, nije ništa…

O ovom slučaju, kao što se vidi, postoje dvije strane priče uz određena poklapanja, mnogo je odstupanja. Iako dr. Alić kaže da nije bilo poziva upućenih studentici, fotografije sa datumima govore drugačije.

Autentičan je i broj telefona na koji je i ekipa Oslobođenja dobila dr. Alića. Iz UKC Tuzla i Medicinskog fakulteta UNTZ niko se do sada nije oglasio o ovom slučaju, iako studentica navodi da je i njih obavijestila o svemu.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!