Usvojen novi pravilnik: Od danas i studenti imaju pravo na zaštitu intelektualne svojine

Cilj ovog projekta je da se se podigne svijest o značaju intelektualne svojine.


Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Miroslav Malinović izjavio je da su posljednjim promjenama pravilnika ove visokoškolske ustanove, koji reguliše postupak zaštite intelektualne svojine, obuhvaćeni i studenti.

Advertisements

Malinović je rekao novinarima u Banjaluci, na radionici pod nazivom “Od ideje do patenta”, da do sada studenti nisu podnosili patentne prijave, te da je jedan od ciljeva ove radionice i da privuče studente koji su vlasnici takvih ideja, prenosi Nezavisne.com.

Ana Špirić iz Instituta za intelektualnu svojinu BiH rekla je da je postupak zaštite intelektualne svojine i samog patenta regulisan Zakonom o patentu i da je zakonska regulativa usklađena sa regulativom zemalja u regionu, kao i evropskim modelima.

Ona je navela da je pitanje upravljanja intelektualnom svojinom zanačajno za razvoj preduzetništva na univerzitetima.

Advertisements

Koodrinator ovog projekta Predrag Govedarica rekao je da je cilj ove radionice da se nastavnici, saradnici, studenti univerziteta, kao i ostali zaposleni administrativni radnici edukuju o intelektualnom vlasništvu, postupku zaštite tog vlasništva i kako da istraživači dođu do patenta koji je krajnji cilj.

On je dodao da je cilj ovog projekta i da se se podigne svijest o značaju intelektualne svojine.

Govedarica je naveo da je rad tokom ove radionice baziran kroz obrazovne module o pospucima patentiranja, komercijalizaciji intelektuane svojine, uzpravljanju tom vrstom svojinom i drugim temama iiz oblasti intelektualnog vlasništva.

Ova radionica je podržana od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.