Upoznajte studenticu Berinu koja se bavi obućarskim zanatom

Hobi kojeg je započela u toku studiranja pretvorila je u vlastiti posao.


Foto: Avaz

Berina Omerdić, studentica iz Zenice, uspjela je hobi pretvoriti u vlastiti posao. Još u srednjoj školi Omerdić je počela s čišćenjem obuće s buvljaka, koju je preprodavala i zarađivala za džeparac. Kvalitet njenog rada prepoznali su poznanici i tada je njen neobičan hobi restauracije obuće prerastao u posao.

Advertisements

– Sve je počelo u srednjoj školi, kada sam od džeparca sebi kupovala polovne patike na buvljaku. Te patike bih čistila, sređivala i prodavala. Poznanici su iskazali veliki interes za moj rad, kazala je Omerdić.

Težak početak

Početak je bio težak, a nedostatak novčanih sredstava otežavao je razvijanje posla. Nakon što se obim posla proširio, uspjela je nabaviti profesionalna sredstva za čišćenje, američku farbu za kožu i velur, koja u Bosni i Hercegovini još nije dostupna.

– Nakon što sam uspjela nabaviti potreban materijal, kvalitet rada se znatno poboljšao, pa se, zahvaljujući tome, proširio i obim posla, istakla je Omerdić, prenosi Avaz.ba.

Kako kaže, kvalitet finalnog rada zavisi od starosti i očuvanosti patika.

– Nakon dubinskog čišćenja prelazim na farbanje, eventualne popravke, lijepljenje i slično. Na kraju se svaki par zaštiti lakovima i sprejevima za odbijanje mrlja i prljavštine, navela je Omerdić.

Advertisements

Otvaranjem Instagram profila „restauracijepatika“, Berinin hobi prerastao je u ozbiljan posao. Veliki broj pratilaca rezultirao je dugim listama čekanja zainteresiranih.

– Toliko sam imala posla da su ljudi čekali termin po dva ili tri mjeseca. Danas uspijevam pokriti 70 posto troškova studentskog života u Sarajevu. Plaćam krevet u studentskom domu, hranu, prijevoz, kao i sve troškove studija, kazala je Berina.

Kako navodi, ispunjenje njene velike želje za napredovanjem i dodatnim usavršavanjem u ovom zanatu onemogućava nedostatak adekvatnog kadra koji bi je obučio.

Stari zanati

Prije nekoliko decenija stari zanati bili su glavni izvor prihoda, međutim, danas odlaze u zaborav. Jedan od takvih zanata je i obućarski.

Prema istraživanjima, mladi nisu zainteresirani da se obučavaju i razvijaju zanatske vještine. Međutim, Berinin primjer nam pokazuje da interesa ima.

Postavlja se pitanje je li vlast spremna pomoći mlade osobe koje, uprkos teškoj situaciji, nastoje samostalno izučavati zanate i svoje znanje iskoristiti u BiH.