UNSA: Profesori u štrajku, studenti ostaju bez ispitnih rokova?

Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignorira njihove zahtjeve.


Berko Zečević; Foto: Radio Sarajevo
Berko Zečević; Foto: Radio Sarajevo

Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignorira njihove zahtjeve, prenosi Dnevni avaz.

– Ne postoji drugi način da se izborimo za svoja prava. Uvijek govorim da razum treba da vlada. Znači, razgovor bez ultimatuma, sagledavanje svih pozitivnih i negativnih stvari i nalaženje najboljeg rješenja. No, oni to ne žele. Kakva je to Vlada koja i dalje nema ministra obrazovanja i nauke? To je kolaps svijesti i intelekta, ističe Zečević.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Sindikata UNSA-e su jednostavni. No, najvažniji je onaj da se prije izbora potpiše kolektivni ugovor kojim će biti definirana njihova prava.

– Imamo prijedlog koji je napravljen prije šest godina. No, ne vjerujem u takav scenarij dok god postoji ova Vlada u ovakvim odnosima političkih snaga. Ona nema kredibilitet i ne može donijeti nikakvu odluku. Ali, bit će odgovorna za haos koji će nastati u septembru, kada bude kasnio početak akademske godine. Studenti se neće moći upisati niti će moći prijaviti ispite, dodaje Zečević.

(avaz.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X