UNSA: Profesori u štrajku, studenti ostaju bez ispitnih rokova?

Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignorira njihove zahtjeve.


Berko Zečević; Foto: Radio Sarajevo
Berko Zečević; Foto: Radio Sarajevo

Sindikat Univerziteta u Sarajevu ne odustaje od generalnog štrajka, koji je zakazan za 8. septembar. Razlog za to je, kako je kazao predsjednik Berko Zečević, to što Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignorira njihove zahtjeve, prenosi Dnevni avaz.

– Ne postoji drugi način da se izborimo za svoja prava. Uvijek govorim da razum treba da vlada. Znači, razgovor bez ultimatuma, sagledavanje svih pozitivnih i negativnih stvari i nalaženje najboljeg rješenja. No, oni to ne žele. Kakva je to Vlada koja i dalje nema ministra obrazovanja i nauke? To je kolaps svijesti i intelekta, ističe Zečević.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema njegovim riječima, zahtjevi Sindikata UNSA-e su jednostavni. No, najvažniji je onaj da se prije izbora potpiše kolektivni ugovor kojim će biti definirana njihova prava.

– Imamo prijedlog koji je napravljen prije šest godina. No, ne vjerujem u takav scenarij dok god postoji ova Vlada u ovakvim odnosima političkih snaga. Ona nema kredibilitet i ne može donijeti nikakvu odluku. Ali, bit će odgovorna za haos koji će nastati u septembru, kada bude kasnio početak akademske godine. Studenti se neće moći upisati niti će moći prijaviti ispite, dodaje Zečević.

(avaz.ba)