UNSA prije 10 godina imao 57.000 studenata, a pogledajte koliko ih ima danas

Ovom univerzitetu treba veliko pospremanje - oslobođeno politike i dugogodišnje trakavice o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima.


UNSA
UNSA

Koliko je pandemija utjecala na naše živote, naročito u oblasti obrazovanja, pokazuje akademski kalendar Sarajevskog univerziteta. Zbog vanrednog septembarskog ispitnog roka, do prekjučer je bio produžen i upis brucoša. Indekse je dobilo njih 3.800, uključujući i preostala slobodna mjesta na 16 od 25 fakulteta.

Advertisements

Uz neizvjesnost i dileme počinje akadmska godina za sve čiji roditelji izdvajaju velika sredstva za kiriju te očekivani studij po klasičnom modelu, a ne opet online. Iako je vakcinisano 76 posto nastavnika s mogućnošću imunizacije i za studente, još ima bolesnih. Stoga, epidemiološku sigurnost određuje broj studenata i prostorni kapacitet.

 – Nama je u sali ograničenje 50. Na većini prvih godina daleko premašujemo tu brojku. Drugo, ako vi studente rasporedite s tim kapacitetima, onda ostajete van prostora za one grupe koje su manje, navodi prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet na UNSA.

Zbog posljedica pandemije, Studentski parlament je od Kantonalne vlade isposlovao pomalo medvjeđu uslugu prijenosa tri predmeta u narednu akademsku godinu. Ali tek počinje njihova borba za veća prava i bolji standard.

 – Pokrenuto je niz inicijativa u samoj Skupštini KS-a i o izradi Zakona o izvrsnosti i, naravno, zapošljavanju studenata koji su ostvarili zlatne značke Univerziteta u Sarajevu proteklih godina, kaže Faruk Dević, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Advertisements

Sve je mogao popraviti propali Nacrt zakona o visokom obrazovanju s transparentnim kriterijima zvanja, znanja, upravljanja. Kreirala ga je te, pod sumnjom u komercijalizaciju studija, oborila sama akademska zajednica, piše Federalna.ba.

 – To vam je bila floskula koja je bila plasirana od strane onih koji su taj nacrt htjeli da blokiraju. Da bismo podigli kvalitetu visokog obrazovanja prije svega moramo da podignemo kvalitetu kadrova koji rade na Univerzitetu, ističe dr. Damir Marjanović, profesor na UNSA.

Dok se čeka imenovanje nove ministrice, važno je znati da profesor nije samo prenositelj znanja, već onaj ko ga kreira. Zato se uz 260 studijskih programa prvog ciklusa priprema i dualni studij od četiri semestra.

 – Dualni studij podrazumijeva kombinaciju učenja i podučavanja između Univerziteta i radne organizacije pri čemu student koji počinje svoj studij dobija i radno mjesto u radnoj organizaciji, objašnjava prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu na UNSA.

Univerzitet koji je prije 10 godina imao 57.000, a danas 27.000 studenata, uglavnom zbog demografskog pada, migracija i nelojalne konkurencije privatnih fakulteta, treba veliko pospremanje – oslobođeno politike i dugogodišnje trakavice o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima. Naprosto zato što nam uz IT sektor međunarodni identitet čuvaju i vrijednosti kulture, umjetnosti, jezika.