UNSA: Najviše brucoša primit će Pravni, Ekonomski i Fakultet političkih nauka

Po završetku srednje škole budući studenti uveliko se pripremaju za upis i prijemne ispite, a na nekim fakultetima Univerziteta u Sarajevu već su počele pripreme. Konkurs za upis brucoša trebao bi biti objavljen sredinom narednog mjeseca i trajat će dvije sedmice.


univerzite u sarajevu studomat

Po završetku srednje škole budući studenti uveliko se pripremaju za upis i prijemne ispite, a na nekim fakultetima Univerziteta u Sarajevu već su počele pripreme. Konkurs za upis brucoša trebao bi biti objavljen sredinom narednog mjeseca i trajat će dvije sedmice.

univerzite u sarajevu studomatFakultet političkih nauka u akademskoj 2013./2014. godini na prvi ciklus studija za svih pet studijskih odsjeka – politologija, sociologija, žurnalistika, socijalni rad, sigurnosne i mirovne studije, upisat će 180 redovnih studenata, 172 redovna-samofinansirajuća, 204 vanrednih, 50 za studij na daljinu i 30 stranih državljana, saznaje “Dnevni avaz“.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Ni ove godine neće biti prijemnog ispita. Prijem i upis studenata izvršit će se na osnovu bodovanja općeg uspjeha, maternjeg jezika i predmeta koji su značajni za odgovarajući studij, rezultata ostvarenih na takmičenjima iz predmeta relevantnih za studij te posebnog priznanja Učenik generacije, izjavio je za “Avaz” dekan Šaćir Filandra.

Prijemnog ispita neće biti ni na Stomatološkom, Pravnom i Mašinskom fakultetu, kao ni na Poljoprivrednom. Najveći broj studenata, pored FPN-a, bit će primljen na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, na kojem je planiran upis 300 studenata.

Uvjeti studija

Kako su za “Avaz” izjavili na Ekonomskom fakultetu, primit će 150 redovnih, 150 redovnih samofinasirajućih, 200 za studij na daljinu i 10 stranih državljana.

– Prijemni ispit trebao bi biti sredinom juna, a sadržat će ispit iz maternjeg jezika, matematike te engleskog jezika. Ove godine bit će organiziran prijemni ispit i za dodiplomski studij na engleskom jeziku, pojasnili su s ovog fakulteta.

Na mnogim fakultetima organiziraju se dani otvorenih vrata, kako bi budući studenti bili upoznati s uvjetima studija i onim što im fakulteti mogu ponuditi.

Mašinski prima 240, a Stomatološki 90 brucoša

Na Stomatološkom fakultetu navode da će primiti 40 redovnih studenata koje će finansirati KS, 40 će biti samofinansirajućih, a bit će i 10 stranih državljana. Na Veterinarskom fakultetu studij je isključivo redovni i ove akademske godine moći će se upisati 60 redovnih studenata, 35 samofinansirajućih i pet stranih državljana.

Na Mašinskom fakultetu ni ove godine neće biti prijemnog ispita za brucoše. U novoj akademskoj godini primit će 160 redovnih studenata i 80 samofinansirajućih. Šumarski fakultet imat će kriterij bodovanja za upis, i to iz predmeta matematika i biologija. Ove godine na Odsjeku šumarstvo primit će 70 redovnih studenata i pet stranih državljana, a na Odsjeku za hortikulturu 20 redovnih i pet stranih studenata.

  • Završili ste srednju školu i želite upisati fakultet? Zanimaju vas informacije o vašem budućem fakultetu, prijemnom ispitu i uslovima studiranja? Postavite pitanje na našem forumu.

(avaz.ba)