Univerzitet u Zenici: Posljednji pozdrav prof. dr. Uzeiru Mehmediću

Upućujemo iskreno saučešće porodici i prijateljima.


uzeir mehmedic

Prijatelji, radne kolege i uposlenici Univerziteta u Zenici, danas su se oprostili od prof.dr. Uzeira Mehmedića. Komemoracija je održana u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Prof.dr. Uzeir Mehmedić rođen je 1939. godine u Zenici gdje je 1959. godine završio gimnazijsko obrazovanje. Kao pionir i omladinac bavio se sportskom gimnastikom, a to je u znatnoj mjeri imalo značaja i za njegovo studijsko opredjeljenje. Visoku školu za fizičku kulturu završio je u Beogradu, a nakon toga započeo karijeru u Zenici radeći u nekoliko srednjih škola. Od 1973. godine bio je zaposlen na Metalurškom fakultetu.

Osim profesionalnog i savjesnog obavljanja radnih zadataka, prof. Mehmedić bio je i aktivan u sportskom životu Zenice, Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine. Obavljao je funkciju predsjednika Gimnastičkog saveza Bosne i Hercegovine, Gimnastičkog kluba “Zenica”, Općinskog sportskog saveza Zenica, te bio član Olimpijskog komiteta BiH. Osim toga, prof.dr. Uzeir Mehmedić bio je i na funkciji predsjednika Društva pedagoga fizičke kulture Zenica, te predsjednika Univerzitetskog sportskog saveza studenata i koordinatora za “Male olimpijske igre” Zeničko-dobojskog kantona.

Studenti su pod rukovodstvom ovog pedagoga i sportskog radnika bilježili najbolje rezultate na sportskim susretima (Tehnologijade, Mašinijade, Univerzijade).

Prof.dr.sc. Uzeir Mehmedić dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih izdvajamo: Nagradu za životno djelo 2007. godine, Majsku nagradu BiH 1982. godine, Zlatnu značku SOFK-e BIH 1975. godine i Dvanaestoaprilsku nagradu Zenice, 1972. godine.

Plaketa Univerziteta u Zenici prof.dr. Uzeiru Mehmediću dodijeljena je 2009. godine za dugogodišnji rad u nastavno-naučnoj djelatnosti i doprinos radu Fakulteta za metalurgiju i materijale.

 – U ime uposlenika i studenata Univerziteta u Zenici, još jednom upućujemo iskreno saučešće porodici, saopšteno je sa ovog univerziteta.