Univerzitet u Zagrebu otvorio svoja vrata za sve studente i nastavno osoblje iz Ukrajine

Univerzitet u Zagrebu na svojoj je mrežnoj stranici objavilo je pismo u kojem izražavaju snažnu podršku ukrajinskim studenticama i studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju, zaposlenicima svih sveučilišta te cjelokupnom ukrajinskom obrazovnom i znanstvenom sastavu.


Rear view of a couple sitting on park bench in city of Zagreb in Croatia.
Foto: Envato

Univerzitet u Zagrebu na svojoj je mrežnoj stranici objavilo je pismo u kojem izražavaju snažnu podršku ukrajinskim studenticama i studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju, zaposlenicima svih sveučilišta te cjelokupnom ukrajinskom obrazovnom i znanstvenom sistemu.

Sa Univerziteta ističu da će poduzeti sve potrebne mjere da bi pomogli ukrajinskim studentima i lakše ih uključili u visokoobrazovne procese na Sveučilištu u Zagrebu, prenosi Global.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kao institucija koja njeguje europske vrijednosti i razvija moderno, demokratsko, multikulturno i slobodno društvo, Univerzitet u Zagrebu s posebnom pozornošću i velikom tugom prati zbivanja u Ukrajini, napisali su iz Univerziteta te dodali da se nadaju pronalasku mirnoga rješenja koje će dovesti do okončanja teškoga stradavanja i rata.

Svim svojim radnicima dali su preporuku da se studenticama i studentima koji su izbjegli u Hrvatsku, a žele nastaviti studij na Univerzitetu u Zagrebu, uvjetno omogući nastavak visokoškolskoga obrazovanja, a da se onda naknadno, posredstvom stručnih službi, pokrene postupak priznavanja razdoblja studija ili upisa u sljedeću akademsku godinu.

Prisjetili su se i činjenice da je Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku prije više od 30 godina, a samim time i omogućila Univerzitetu da djeluje autonomno. Napomenuli su da su rat, ratna stradavanja i razaranja suprotna sa sveučilišnim, znanstvenim, obrazovnim i općeljudskim vrijednostima.