Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije nastavljaju saradnju na programu ERMA

Ambasador Italije u BiH NJ. E. gospodin Nicola Minasi i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj su 8. septembra 2017. godine u Sarajevu potpisali pismo kojim se potvrđuje nastavak saradnje na programu ERMA, koji će, zahvaljujući doprinosu italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj, biti finansiran i u narednoj akademskoj godini.


Univerzitet u Sarajevu i Ambasada Italije nastavljaju saradnju na programu ERMA

Ambasador Minasi ponosan je što Ambasada podržava taj program master-studija iz oblasti demokratije i ljudskih prava, a naglasio je da je riječ o posebnom programu koji je EU uspostavila 2002. godine, a ima regionalni karakter, pokriva stipendije za sve studente koji dolaze s područja Balkana i Kavkaza. Dio programa održava se u Sarajevu, a dio u Bolonji.

Advertisements

– Italija je obnovila finansijska sredstva i za narednu godinu, a zainteresirani studenti mogu predati zahtjev do 14. septembra. Detaljnije informacije dostupne su na web stranicama Univerziteta i Ambasade, kazao je ambasador na pres-konferenciji, te istaknuo da je mnogo studenata iz BiH dosad sudjelovalo u tom programu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj smatra da je to jedan od boljih međunarodnih programa na Sarajevskom univerzitetu, te se nada da će ga zajedničkim naporima sačuvati za buduće generacije.

– Za Univerzitet u Sarajevu to je značajan projekt jer je klasični međunarodni studij. Izdajemo zajedničke diplome s Univerzitetom u Bolonji, koji pohađaju izvrsni studenti iz mnogo država. Na tom programu imamo ozbiljnu razmjenu nastavnog osoblja i studenata, a studijski program pokriva jednu od najaktuelnijih tema današnjice i bavi se, između ostalog, ljudskim pravima, što je izazov čovječanstva u ovom stoljeću, istaknuo je rektor Škrijelj. Zahvalio je Vladi Italije koja podržava taj program, Evropskoj komisiji koja finansira 75 posto tog programa te studentima koji vjeruju u taj program.

Advertisements

Bivša polaznica tog programa gospođa Sabina Ćudić naglasila je kontinuitet i međunarodnu karakteristiku tog programa, a smatra da bi bilo dobro raditi na umrežavanju svih tih mladih ljudi koji su prošli kroz program, da bi se vidjelo gdje su i šta rade.

Susret s novinarima iskorišten je, između ostalog, i za najavu ljetne škole koja će od 18. do 24. septembra biti održana u Istočnom Sarajevu pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH i okupiti bh. i studente iz Italije. Tema te škole je „Preispitivanje kulture tolerancije: Evropa, granice, migracije“, a bit će realizirana u saradnji s Univerzitetom Bicocca u Milanu, te univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Istaknuto je i to da je, na zahtjev Univerziteta u Sarajevu, Ambasada Italije u BiH objavila konkurs za prijem kandidata na mjesto lektora za program studija italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Prijavio se veliki broj kandidata, a Univerzitet u Sarajevu će u saradnji s Ambasadom izvršiti procjenu zahtjeva kako bi predavanja mogla početi u oktobru.

(Vijesti.ba)