Unija studenata RS: “KC BL za otrovane studente nema jastuka i toalet papira, ali ima 6.000 maraka mjesečno za PR agenciju”

"Neljudski je da studenti, koji zbog trovanja u studentskoj menzi leže u Kliničkom centru Banjaluka, nemaju jastuke i toaletni papir jer ova ustanova nema para da to obezbijedi, ali može da plaća PR agenciju mjesečno 6.000 maraka."


“Neljudski je da studenti, koji zbog trovanja u studentskoj menzi leže u Kliničkom centru Banjaluka, nemaju jastuke i toaletni papir jer ova ustanova nema para da to obezbijedi, ali može da plaća PR agenciju mjesečno 6.000 maraka.”

Advertisements

Ovo je izjavio Predrag Govedarica, predsjednik Unije studenata RS, koji je, zajedno sa drugim članovima Unije, u utorak popodne posjetio studente smještene na Infektivnoj klinici, prenose Nezavisne novine.

– Mi smo tom prilikom simbolično poklonili jastuk za jednog od studenata za kojeg smo iz medija saznali da se žalio kako su mu umjesto jastuka pod glavu stavili ćebe. Jastuk smo platili devet maraka i nije nam jasno kako Klinički centar ima para za angažovanje privatne PR agencije, koju mjesečno plaća čak 5.900 maraka, a za samo jednu ovu mjesečnu naknadu mogli su kupiti 655 jastuka, kažu u Uniji studenata.

Studenti se pitaju kako je moguće da je angažovanje privatne PR agencije preče od jastuka.

– Sramota je da toaletni papir studentima od svog novca kupuje medicinsko osoblje Infektivne klinike, da nema tople vode niti mogućnosti da se istuširaju tamo gdje ima vode, jer su tuševi pokvareni i slično, ogorčeni su studenti.

U saopštenju iz Unije studenata RS stoji da će, ukoliko UKC Banjaluka nema novca za jastuke, Unija organizovati humanitarnu akciju među studentima da toj ustanovi poklone jastuke.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da je primarni cilj rukovodstva i svih zaposleni da pacijenti koji dođu u KC BL dobiju pravovremenu i potrebnu zdravstvenu zaštitu i terapiju.

– Svim oboljelim studentima pružena je najbolja moguća zdravstvena zaštita i svi oni primaju potrebnu terapiju u skladu s tokom njihove bolesti, te očekujemo njihovo ozdravljenje i oporavak. Oboljeli studenti su smješteni pod istim uslovima i na isti način kao i ostali pacijenti u KC BL, saopšteno je iz ove ustanove.

Advertisements

Na pitanje da prokomentarišu optužbe studenata da plaćaju PR agenciju, a nemaju jastuke ni toaletni papir, u KC BL su rekli da neće da komentarišu jer “ne žele da se ta priča veže za priču o studentima koji se liječe na Infektivnoj klinici”.

– Ukoliko ste zainteresovani za pitanja o saradnji Kliničkog centra Banjaluka i PR agencije ‘Prime Comunications’, možete poslati posebno pitanja o tome, izjavila je za “Nezavisne” Nataša Štrkić, portparol UKC BL.

Studenti izbjegavaju menzu

Milan Komljenović, direktor SC “Nikola Tesla”, kazao je da je posljednjih nekoliko dana znatno smanjen broj studenata koji se hrane u menzi i da je to sigurno posljedice čitave ove situacije.

– Sigurno su se uplašili i to je bilo za očekivati. Menza se sutra zatvara jer inače svake godine u ovo doba zatvaramo restoran zbog ljetne pauze, kazao je Komljenović. On je naveo da još čekaju nalaze nadležnih institucija, nakon čega će biti poznato koji naredni koraci će biti preduzeti.

Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti, kazala je da su na liječenje primljena još dva studenta tako da sada ukupan broj hospitalizovanih iznosi 24.

– Iz Zavoda za mikrobiologiju i virusologiju KC Banjaluka dobili smo rezultate pretraga stolice za 13 studenata i kod svih je izolovana Samonella enteritidis, kazala je Kezićeva.

(Nezavisne.com)