Ukupno 143 studenta ostvarila pravo na stipendije Općine Jajce

Općina već 17. godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja Jajca.


l ee6a854a93191a57899019b3733c4ce8
Foto: Startbih.ba

Ugovore o stipendiranju studenata koji su po Natječaju Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu, potpisali su u ponedjeljak studenti i načelnik Jajca Edin Hozan.

Općina već 17. godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja Jajca. Do sada je, u prethodnih 16 godina, za stipendiranje iz općinskog Proračuna izdvojeno gotovo 2,7 miliona maraka, što znači da je dodijeljeno gotovo 2.700 stipendija, priopćeno je iz Općine Jajce.

– Jajce je jedna od rijetkih općina u BiH koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000 maraka. Za školsku 2021/2022. godinu pravo na stipendiju ostvarila su 143 studenta koji studiraju na jednom od državnih fakulteta na univerzitetima u BiH, ali i izvan granica naše zemlje, navode iz Općine.

Načelnik Hozan naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za Jajce.

– Ovo je jedan od programa koji uspješno realiziramo već dugi niz godina i koji za cilj ima osigurati sredstva za školovanje naših studenata. Meni je zadovoljstvo da na ovaj način Općina može pomoći našoj djeci da lakše prođu kroz period studiranja. Čestitam svima, posebno našim studentima koji se trude i ostvaruju dobre rezultate, naglasio je Hozan.

Stipendiju u iznosu od po 100 maraka mjesečno, za deset školskih mjeseci, ostvarilo je, prema Konačnoj listi, 49 studenta I godine, 31 student II godine, 30 studenata III godine, 18 studenata IV godine, 13 studenata V godine i 2 studenta VI godine studija.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena, prenosi Startbih.ba.