Muzička akademija priređuje koncert sjećanja na profesora Osmana-Faruka Sijarića

Koncert će biti upriličen u utorak, 17. maja 2022. godine u 19 sati.


Faruk Sijaric 0 1

U okviru petnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu priređuje koncert sjećanja na istaknutog violinistu i bivšeg dekana i profesora Muzičke akademije Osmana-Faruka Sijarića.

Koncert će biti upriličen u utorak, 17. maja 2022. godine u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, za koju je vezan značajan dio Sijarićeve umjetničke i pedagoške djelatnosti na Muzičkoj akademiji.

Tim povodom će nastupiti Gudački orkestar MAS, a kao solistica će se predstaviti unuka prof. Sijarića, mlada violinistica Farah Sijarić, učenica Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” u klasi prof. Amile Jankoski.

In memoriam Osman Faruk Sijaric 1

Program će biti otvoren interpretacijom djela “True Believer” za gudački orkestar bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića koje je praizvedeno na svečanom koncertu povodom 45 godina umjetničkog rada njegovog oca, prof. Faruka Sijarića, piše Mas.unsa.ba.

Farah Sijarić će uz pratnju Gudačkog orkestra MAS izvesti Vokalizu za violinu i gudački orkestar u e molu, op. 34, br. 14 Sergeja Rahmanjinova (ork. Julio Marić), a na repertoaru će se naći i Serenada za gudački orkestar u C duru, op. 48 Pjotra Iljiča Čajkovskog.

Ovo je prvi od dva memorijalna koncerta u programu petnaestih Majskih muzičkih svečanosti kojim će Muzička akademija UNSA odati počast i zahvalnost nedavno preminulim profesorima – Faruku Sijariću i Nihadu Kreči – čiji je doprinos bio od velikog značaja za ovu najstariju i najznačajniju muzičku visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini.