Ukrajinski studenti: Kako izgleda studiranje u vrijeme rata?

Prema navodima studenata, studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti.


protest against russian invasion of ukraine people holding anti war sings and banners in street
Foto: Envato

Maksim Kamenjeckij, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, gostovao je u Novom danu. Javili su se i studenti iz Ukrajine, Olena Jurčenko, Anna Harmaš i Anatolij Černiš, koji su opisali kako izgleda studiranje u ratnim vremenima.

Živim u malom gradu na sjeveru Ukrajine koji nije bio pod izravnom okupacijom Rusije, no uništeni su neki objekti ključne infrastrukture tokom granatiranja, rekla je Olena Jurčenko.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Govoreći o tome kako se nosi s ratom i studiranjem u ratnim vremenima, rekla je da “studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti”.

Anna Harmaš je iz grada koji se nalazi 50 kilometara od granice i koji je pretrpio veliku štetu od prvog dana rata, ali nije bio okupiran.

– Rusi su ga pokušali izbrisati s lica zemlje. Što se tiče studiranja, nije to bilo prvi prioritet. No, studiranje i učenje okupljaju pažnju i usmjeravate se na nešto pozitivno, rekla je studentica.

– Po prvi put mi je bilo teško uhvatiti konce, ali uspio sam se vratiti studiju. Sada mogu studirati i komunicirati jako dobro. Nastavio sam se baviti i volontiranjem. Što se tiče situacije u mom gradu, ja sam iz Mikolajiva koji je bio pod izravnim napadima ruskih snaga, bilo je i uličnih borbi, naveo je Anatolij Černiš.

Dodao je da su ukrajinske snage odbile rusku vojsku. Istaknuo je da je morao pobjeći sa svojom porodicom te da je sada u Kijevu, a porodica mu je u inostranstvu, prenosi N1