Ukrajinski studenti: Kako izgleda studiranje u vrijeme rata?

Prema navodima studenata, studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti.


Foto: Envato

Maksim Kamenjeckij, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, gostovao je u Novom danu. Javili su se i studenti iz Ukrajine, Olena Jurčenko, Anna Harmaš i Anatolij Černiš, koji su opisali kako izgleda studiranje u ratnim vremenima.

Advertisements

Živim u malom gradu na sjeveru Ukrajine koji nije bio pod izravnom okupacijom Rusije, no uništeni su neki objekti ključne infrastrukture tokom granatiranja, rekla je Olena Jurčenko.

Govoreći o tome kako se nosi s ratom i studiranjem u ratnim vremenima, rekla je da “studiranje pomaže da vas ne svladaju emocije zvog ovih strašnih okolnosti”.

Anna Harmaš je iz grada koji se nalazi 50 kilometara od granice i koji je pretrpio veliku štetu od prvog dana rata, ali nije bio okupiran.

Advertisements

– Rusi su ga pokušali izbrisati s lica zemlje. Što se tiče studiranja, nije to bilo prvi prioritet. No, studiranje i učenje okupljaju pažnju i usmjeravate se na nešto pozitivno, rekla je studentica.

– Po prvi put mi je bilo teško uhvatiti konce, ali uspio sam se vratiti studiju. Sada mogu studirati i komunicirati jako dobro. Nastavio sam se baviti i volontiranjem. Što se tiče situacije u mom gradu, ja sam iz Mikolajiva koji je bio pod izravnim napadima ruskih snaga, bilo je i uličnih borbi, naveo je Anatolij Černiš.

Dodao je da su ukrajinske snage odbile rusku vojsku. Istaknuo je da je morao pobjeći sa svojom porodicom te da je sada u Kijevu, a porodica mu je u inostranstvu, prenosi N1