Udruženje studenata medicine u BiH: Najava aktivnosti pod nazivom ˝Koristimo antibiotike pažljivo˝

BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čine studenti medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini.


Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini u periodu od 16. do 23. decembra 2020. godine organizira aktivnost pod nazivom “Koristimo antibiotike pažljivo”.

Advertisements

Ovom aktivnošću obuhvaćeno je blizu 300 studenata i studentica Medicinskih fakulteta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici, kao i studenti i studentice Stomatoloških, Farmaceutskih, Zdravstvenih i Veterinarskog fakulteta. Našom aktivnošću želimo optimizirati buduću upotrebu antimirkobnih lijekova u zdravstvenom sistemu.

Antimikrobna rezistencija ili otpornost na antimikrobne lijekove nastaje prilikom prilagođavanja uzročnika (bakterija, virusa i gljiva) na prisustvo lijeka. U ovoj situaciji uzročnici postaju otporni na antimikrobne lijekove i kao takvi su mnogo opasniji po organizam. Do antimikrobne rezistencije najčešće dolazi nepravilnim, nepotrebnim i pretjeranim korištenjem antimikrobnih lijekova u okolnostima kada njihovo korištenje uopšte nije opravdano. U borbi protiv antimikrobne rezistencije potrebno je uskladiti regulacije unutar zdravstvenog sistema, podrobnije upravljati
lancem opskrbe lijekova, poboljšati mehanizme propisivanja lijekova i prevencije oboljenja.

Danas postoje mnogi načini prevencije kao štu su vakcinacija, pravilna ishrana, održavanja higijenskog standarda i upotreba antimirkobnih lijekova u situacijama kada je njihova upotreba neizbježna.

Advertisements

U sklopu aktivnosti “Koristimo antibiotike pažljivo” održati ćemo pet edukativnih online sesija gdje ćemo studente i studentice upoznati s osnovama antibiotika i njihovog korištenja, antimikrobne rezistencije i načina razlikovanja virusnih od bakterijskih oboljenja, novih metoda liječenja, prevencije prije neizbježne upotrebe antimikrobnih lijekova kao i trenutnog odnosa antimikrobnih lijekova i pandemije COVID-19. Organizaciju edukativnih sesija sprovesti ćemo zajedno s profesorima, liječnicima, praktikantima i stručnjacima u navedenim oblastima iz Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak, 21. decembra 2020. godine, održati ćemo i panel diskusiju na temu “Antimikrobna rezistencija – Problem sadašnjosti i izazov budućnosti” s željom za što većim razumijevanjem interdisciplinarnog pristupa liječenju oboljenja uzrokovanih od strane mikroorganizama. Na ovaj način želimo naglasiti budućim mladim ljekarima važnost razumijevanja antimikrobne rezistencije kao i poboljšati stepen obrazovanja i ličnog osposobljavanja na polju prevencije same rezistencije.

Ovakvim pristupom moguće je izbjeći crne brojke od 700.000 smrtnih slučajeva koji se pripisuje antimikrobnoj rezistenciji svake godine.

Projekat je podržan od strane ureda Svjetske Zdravstvene Organizacije u BiH.

Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini BoHeMSA je nevladina, neprofitna, studentska organizacija čije članstvo čine studenti medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

‼️ POZIV ZA UČEŠĆE NA PROJEKTU “KORISTIMO ANTIBIOTIKE PAŽLJIVO” ‼️

⚠️ Antimikrobna rezistencija iz dana u dan postaje…

Objavljuje BoHeMSA – Bosnia and HerzegovinaNedjelja, 13. prosinca 2020.