Američki kutak Mostar organizuje još jedno zanimljivo edukativno druženje u okviru svog ljetnog programa.

Mladi nagrađivani umjetnik Denis Haračić, održat će radionicu “Digitalna umjetnost- digitalna slika i digitalni kolaž”.

Radionica će se održati u prostorijama Kutka u utorak 24. augusta i srijedu 25. augusta od 12:00 do 14:00 sati. Ova besplatna radionica je namijenjena mladim kreativcima i likovnjacima koji će imati priliku upoznati se s umjetnikovim stvaralaštvom, procesom nastajanja i digitalizacije likovnog rada te unaprijediti svoje digitalne i kreativne vještine.

Zainteresirani učesnici mogu se prijaviti ovdje.

Denis Haračić je bosanskohercegovački vizualni umjetnik rođen 1991. godine u Travniku. 2018. godine završio je Master studij na odsjeku za grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi Amele Hadžimejlić.

Kroz svoje psihološke portrete problematizira univerzalne teme, dotičući se savremenog društva kroz prizme grupnog i pojedinačnog identiteta, uvijek u potrazi za humanističkim iskazima tamo gdje su naoko najmanje prisutni. Umjetnik se koristi medijima crteža, slike, grafike kao i digitalne slike, animacije i zvučne instalacije. Haračić je svoj rad izlagao na preko 50 samostalnih I grupnih izložbi, kao i bijenala i trijenala likovne umjetnosti u BiH, regiji i svijetu. Njegov rad se nalazi u nekoliko internacionalnih kolekcija od kojih se posebno ističe Museum of Now u Berlinu, koji broji 72 umjetnikova djela.

Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada, od kojih je najznačajnija nagrada Collegium Artisticum za grafiku, dodijeljena ispred Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine u siječnju ove godine.