U Vitezu se osniva još jedan privatni univerzitet sa pet fakulteta

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je odluku kojom se daje saglasnost za osnivanje Univerziteta "Epoha", koje bi trebalo biti smješteno u okviru Poslovnog centra 96 u Vitezu.


vitez

Kako je rečeno, predviđeno je da novi univerzitet u svom sastavu ima fakultete informacijskih tehnologija, ekologije te turizma i hotelijerstva, kao i fakultete pravnih znanosti, primijenjene ekonomije i dizajna.

Usvajanju odluke prethodila je rasprava, tokom koje je postavljeno pitanje koliko je SBK-u potrebno novi privatni univerzitet te je istaknuto da bi trebalo osnovati stručno povjerenstvo koje će napraviti analizu postojećeg stanja.

Premijer Tahir Lendo kazao je da treba razmisliti kakva se poruka šalje otvaranjem još jednog univerziteta u SBK-u, naglašavajući da već postoje slučajevi da su se, u konkursima za pripravnike, tražile samo osobe koje su završile državne fakultete.

– Može ispasti da smo Vlada koja ‘štanca’ fakultete koje već imamo na našim postojećim sveučilištima. Postavlja se pitanje kakvu to poruku šaljemo, kazao je Lendo.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez istaknula je da je kantonalno stručno povjerenstvo već dalo pozitivno mišljenje na elaborat sveučilišta “Epoha” i da je njena obveza bila proslijediti odluku o davanju suglasnosti za osnivanje na sjednicu Vlade.

– Voljela bih i ja da se ne bavimo ovim, ali je, što se tiče ovog prvog koraka, odnosno formalno-pravnih uvjeta, sve u redu. Međutim, Vlada može zauzeti stav hoće li odobravati otvaranje novih fakulteta u SBK-u, kazala je Čerkez.

Čerkez je, također, istaknula da su privatni univerziteti u SBK-u akreditirana te da stoga moraju imati ravnopravan status i da ne smije biti diskriminacije prilikom zapošljavanja.

(Klix.ba)