U Sloveniji eskalirao “rat studenata”: Studenti traže poništenje izbora studentske organizacije

Ponovni izbor Studentske organizacije Univerziteta Primorska u Kopru u Sloveniji trebao je početi danas, međutim grupa studenata koja zahtjeva poništavanje cjelokupnog izbornog procesa organizovala je proteste.


slovenija protesti studenti
Foto: Tomaž Primožič/FPA

Portal Primorske.si piše kako je rat između dvije grupe studenata očito eksalirao nakon incidenta koji se dogodio u petak kada je grupa studenata upala na biračko mjesto i uništila dio izbornog materijala. Riječ je o grupi koja optužuje aktuelno vodstvo Studentske organizacije Univerziteta Primorska za nedemokratiju i koja je iz tog razloga organizovala današnje proteste.

Advertisements

– Studenti se ne slažu s ovim izborima, jer su nedemokratski organizovani i namješteni. Zbog toga pozivamo sve studente da prisustvuju velikom protestu ispred Studentske organizacije Univerziteta Primorska. Mjesto susreta je Titov trg u Kopru, napisali su inicijatori u pozivu na protest koji počinje u 12 sati.

Njihov cilj je poništiti cjelokupan izborni proces, od raspisivanja poziva do glasanja, te ponoviti izbore.

Advertisements

Inače, za danas je zakazano prijevremeno glasanje na ponovljenim izborima. Raspisivanje izbora je identično, a Studentska organizacija ne najavljuje nikakve promjene. Izborno povjerenstvo Studentske organizacije otvorile je glasačku kutiju kako bi provjerilo status uništenih glasačkih listića, no nije je ispraznilo niti je brojalo glasačke listiće pa nije poznato koliko je studenata učestvovalo na izborima.

U petak je jedan grupa studenata koja traži demokraqtske izbore uništila dio izbornog materijala. Zbog ovog incidenta intervenisala je i policija.

(STUDOMAT.ba)