„Lijek” za prepisivanje: Studenti nosili kutije na glavama tokom testa

Studenti jednog indijskog fakulteta dobili su neobičan zadatak tokom testa iz hemije - da nose kartonske kutije na glavi kako ne bi prepisivali.


kutij prepisivanje

Slike na kojima se vide mladi koji drže kutije sa otvorom samo naprijed, da ne bi mogli da gledaju sa strane u tuđe radove  postale su hit na internetu, prenosi BBC.

Tek nakon što su izazvale buru na društvenim mrežama zvaničnici Bagat koledža u indijskoj državi Karntaka izvinili su se učenicima zbog ovog incidenta.

M. B. Satiš, upravnik koledža, javno je priznao da mu je „žao što su koristili ovu neobičnu tehniku protiv varanja na testovima”.

– Škola je eksperimentalno uvela metod, za koji smo čuli da se koristi i na drugim mjestima, rekao je on za BBC Hindu.

On također tvrdi da je sve urađeno uz saglasnost učenika – u stvari, oni su sami doneli kutije.

– Nije bilo prisiljavanja bilo koje vrste. Vidite na fotografijama da neki učenici ne nose kutije. Neki su ih skinuli poslije 15, drugi poslije 20 minuta, a mi smo sami tražili da ih skinu poslije sat vremena, dodao je Satiš.

Čim su vidjeli fotografije regionalni zvaničnici su posjetili školu, prenose mediji.

S. C. Pirjade, zamjenik direktora lokalnog odbora za obrazovanje, opisao je ovu praksu kao „nehumanu”.

– Kada sam dobio poruku o tome, odmah sam otišao na fakultet i naložio menadžmentu da prekine s tom praksom. Također sam obavestio rukovodstvo koledža da razmatram disciplinske mjere protiv njih zbog primene ove ideje.

Zvaničnici škole navode da su prekinuli praksu i da će prihvatiti direktive školskog odbora.

(STUDOMAT.ba)