Zvuči nevjerovatno, ali osobe s falsifikovanim diplomama su nas liječile, obrazovale našu djecu, gradile objekte…

Nakon što je u emisiji Mreža Federalne televizije objavljen spisak sa 21 imenom osoba koje su radile u organima i institucijama Vlade Distrikta Brčko sa falsifikovanim diplomama, svi su dobili otkaze osim njih četvero, protiv kojih se vodi disciplinski postupak. Tužilaštvo provodi istragu na koji način su te osobe pribavile falsifikovane diplome. Mahom je riječ o srednjim školama različitih smjerova.

Za 21 osobu smatra se da su imali falsifikovane diplome i pri tome radili u institucijama Distrikta Brčko. Nisu svi dobili otkaze, jer se četvero žalilo, pa je protiv njih bio moguć jedino disciplinski postupak, tako da oni i dalje rade.

– Razlog zbog čega je poništeno rješenje gradonačelnika o otkazu jeste što su oni se zaposlili u administraciji sa ispravnom diplomom. U međuvremenu su se, navodno, doškolovali – kupili sebi neki papir, tvrdi Anto Domić, gradonačelnik Distrikta Brčko.

Zvuči nevjerovatno, ali osobe s falsifikovanim diplomama su nas liječile, obrazovale našu djecu, gradile objekte…

– Sam čin izrade kao i upotreba falsifikovanog dokumenta predstavljaju obilježje krivičnog djela, kaže Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Distrikta Brčko.

U Vladi čekaju odgovore iz još nekih ustanova, a potom slijede i tužbe za povrat utrošenog budžetskog novca.

(Federalna.ba)