Direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić održao je sastanak sa studentima povodom teške finansijske situacije i nemarnog odnosa kantona, na kojem je dogovoreno da studenti neće plaćati punu cijenu smještaja.

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić održao je sastanak sa studentima povodom teške finansijske situacije i nemarnog odnosa kantona, na kojem je dogovoreno da studenti neće plaćati punu cijenu smještaja.

Kako je za “Oslobođenje” kazao Kadrić, studenti će svoj smještaj za decembar platiti kao što su to i do sada radili po cijeni od 100 do 150 KM, zavisno do kategorije sobe.

Izrazio je nadu da će do Nove godine kantoni platiti bar dio svog duga, međutim, ukoliko se to ne desi, ne isključuje se mogućnost da od iduće godine studenti moraju plaćati razliku cijene koju su trebali snositi kantoni, a to je dodatnih 189 KM. Ipak, Kadrić je optimističan da do toga ne bi trebalo doći.

– Na početku akademske godine smo dobili obećanja svih ministara obrazovanja koji učestvuju u finansiranju da će izmiriti obaveze iz prethodne akademske godine i da će u ovoj plaćati svoje obaveze iz mjeseca u mjesec. Oni nam duguju 1,2 miliona KM. Da su bar izmirili polovinu svojih dugovanja, mi bismo bili zadovoljni. Međutim, ništa nisu uradili po tom pitanju. Zato smo dovedeni u veoma težak položaj da ne znamo šta da radimo. Nismo u stanju da izmirujemo obaveze prema dobavljačima, energenti su skupi, a s druge strane nezadovoljstvo uposlenika Studentskog centra je sve veće jer nisu primili platu još od septembra, kazao je Kadrić.

S obzirom na to da kantoni i Vlada FBiH ne plaćaju svoj dio, neko ga, prema riječima Kadrića, mora platiti kako bi Studentski centar mogao funkcionisati. Međutim, i studenti i njihovi roditelji su u teškoj situaciji i Kadrić smatra da bi odluka da oni snose punu cijenu smještaja bio veliki udar na njihov džep.

– Zato smo dogovorili da studenti plaćaju po staroj cijeni, ali da konstantno vrše pritisak na svoje vlade kako bi se ova situacija promijenila. Nadamo se da će se kantoni uozbiljiti i konačno shvatiti da mi živimo kao porodica, da i mi moramo plaćati svoje obaveze. A kako ćemo to raditi kada nam niko, osim Tuzlanskog kantona koji je izmirio obaveze iz prošle godine, kao i za septembar, nije ništa uplatio, naveo je Kadrić.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(oslobodjenje.ba)