Mladi iz BiH na Svjetskom forumu za demokratiju

Demokratski omladinski pokret (DOP) organizovao je između 25. novembra i 1. decembra studijsku posjetu mladih Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope i Svjetskom forumu za demokratiju koji se proteklih dana održavao u Strazburu.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Demokratski omladinski pokret (DOP) organizovao je između 25. novembra i 1. decembra studijsku posjetu mladih Bosne i Hercegovine Vijeću Evrope i Svjetskom forumu za demokratiju koji se proteklih dana održavao u Strazburu.

Ovaj forum okuplja svjetske lidere i predstavnike Vijeća Evrope koji razmjenjuju mišljenja i ideje o budućnosti demokratije u svijetu, te o značajnijoj participaciji građana u kreiranju politika, saopšteno je iz DOP-a.

Delegacija predvođena DOP-om je sa svojih 69 učesnika bila najveća od svih delegacija koje su prisustvovale Svjetskom forumu za demokratiju, te su svi učesnici aktivno učestvovali u toku cijelog Foruma i davali svoja mišljenja na razne teme u oblasti budućnosti demokratije i digitalizacije demokratskih procesa, prenosi portal Klix.ba.

Ernad Deni Čomaga je kao predsjednik organizacije također aktivno participirao u samom forumu i u svojim govorima skrenuo pažnju na Bosnu i Hercegovinu i implementaciju presude “Sejdić- Finci” koja je jedini slučaj gdje je Evropski sud za ljudska prava donio odluku da je jedan ustav države protivan načelima ljudskih prava.

– Savremena demokratija postaje sve transparentnija i njena digitalizacija dovodi do sve veće participacije građana u procesima donošenja odluka, nužno je da principi ljudskih prava i načela slobode budu sastavni dijelovi svih budućih procesa u pogledu reformisanja pojma demokratije, rekao je Čomaga u svom izlaganju.

– Samo učešće mladih iz BiH je snažna poruka kako domaćim liderima, tako i evropskim da mladi ljudi Bosnu i Hercegovinu vide kao sastavni dio Evrope i žele da ista postane što prije dio porodice Evropske unije, kazao je Almir Šehović, ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope, sa kojim se ova delagacija i sastala u toku studijske posjete Strazburu.

Cijeli projekt studijske posjete pod nazivom “Via EU” nije podržala niti jedna vladina institucija u Bosni i Hercegovini, te su ukupni troškovi projekta samofinansirani od strane učesnika studijske posjete, prenosi “Klix“.

Međutim, projekt se nastavlja i naredna destinacija studijskog putovanja je Brisel i posjeta EU institucijama, saopšteno je iz uprave Demokratskog omladinskog pokreta.

(FENA/Klix.ba)