U cipelama bolesnih: Bolest me ubijala i psihički i fizički

Liste čekanja i nedostupnost terapije najveći su problem za oko 1500 oboljelih od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini, istaknuto je na konferenciji za medije koja je održana povodom obilježavanja Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva (World IBD Day), a u organizaciji Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH.


press2

– Pacijenti su u jako teškoj situaciji i svako čekanje samo je produžetak agonije, jer ovo je bolest koja uništava i psihički i fizički. Od ove bolesti sve češće obolijevaju mladi i djeca i dužni smo im kao društvo osigurati terapiju i bolje uslove života, poručila je Alma Hadžić, predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH.

Advertisements

Kako bi ukazali na sve poteškoće i izazove sa kojima se oboljeli svakodnevno susreću, razvijena je i online aplikacija „In Their Shoes“ koja je predstavljena tokom konferencije za medije, a koja omogućava da doživimo iskustvo pacijenata oboljelih od upalnih bolesti crijeva i budemo barem nakratko u njihovim cipelama.

– Na jedan dan sam bio oboljeli. Bio sam nervozan, a moja svakodnevnica više nije postojala, iako sam znao da je sve fikcija. Bilo je teško, nisam osjećao bol, a mogu samo zamisliti kako uz nju izgleda jedan dan oboljelog. Shvatio sam da zapravo vjerovatno ne bih mogao ni raditi posao koji toliko volim da zaista bolujem od ove bolesti i zamišljam koliko je ljudi na svijetu kojima je to ova bolest uskratila, istakao je glumac Senad Alihodžić, koji je zahvaljujući aplikaciji na jedan dan bio u cipelama oboljelih.

Većina oboljelih nema adekvatno liječenje i terapiju, sistemsku podršku, kvalitetno obrazovanje i zaposlenje. Ova bolest okarakterisana je kao invaliditet, ali oboljeli po tom osnovu ne ostvaruju nikakva prava.

– Biološka terapija pokazala se najefikasnijom i ja mogu reći sa sigurnošću, u svoje i u ime zdravstvena zaštite u Republici Srpskoj, da ćemo uložiti napore potrebne za osiguravanje terapija koje vode do poboljšanja stanja oboljelih i njihovog kvalitetnijeg života, naglasila je Jelena Petković Dabić iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Advertisements

Potreba za biološkom terapijom jednaka je i u Fedeeraciji BiH, a kako ističe Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva, u 2017. godini izdvojeno je oko 2,5 miliona maraka za potrebe oboljelih i programima podrške obuhvaćeno više od 113 pacijenata, a u narednom period radit će na snižavanju cijena lijekova.

Ove godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od UBC, podršku oboljelima istovremeno su dali učesnici u programu In Their Shoes u tri zemlje regiona: Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa u BiH, 19. Maj obiljeit će i osvjetljavanjem vodopada u Jajcu ljubičastom bojom, u znak solidarisanja sa više od 5 miliona oboljelih u svijetu.

Zbog ovog hroničnog oboljenja značajno se  smanjuje  kvalitet života, radna sposobnost, a invaliditet je nerijetka posljedica bolesti.

(STUDOMAT.ba)