U Banjaluci studiraju, a u Americi rade [VIDEO]

Banjalučaninu Dejanu Paniću ispunila se želja za koju je nekoliko godina skupljao hrabrost. Krajem maja kreće u SAD na “Work and Travel” program. Radiće u poslastičarnici na sjeveroistoku Amerike. Zbog savjeta drugova koji su već bili, kaže, nema treme.


Foto: ATV
Foto: ATV

– Rekli su da je to super stvar, da se unaprijediš sam kao osoba, da vidiš, da putuješ, da unaprijediš jezik, upoznaš njihovu kulturu, između ostalog, nešto i da zaradiš. To je bila dovoljna motivacija da se prijavim, kaže Panić.

Advertisements

Protekle sedmice je dvadesetak studenata imalo intervju sa američkim sponzorom koji im je dodjeljivao poslove u skladu sa njihovim vještinama i sklonostima. Poslodavci su naročito zadovoljni našim studentima, jer su vrijedni, disciplinovani, i što je najvažnije – dobri radnici.

– Mnogo studenata žele ponovo da se vrate, poslodavcima to stvarno odgovara, jer već imaju iskustva, pomažu drugim studentima koji dolaze prvi put. Srećni smo kada se neki student vrati, jer to znači da smo dobro uradili svoj posao, rekao je Deb Martin, izvršni direktor kompanije Dynamic Global Exchange.

Jedna od “povratnica” je i Darija Komarnicki, studentkinja novinarstva iz Banjaluke. Jedva je dočekala šansu da opet ode u Njujork, posjeti staro društvo i proputuje. Kaže da je prvi put trebalo hrabrosti, ali da se svaka nesprospavana noć isplatila.

Advertisements

– Moja iskustva  mislim ne mogu biti bolja. Ja hvalim program svima, i svim prijateljima sam rekla da se prijave, da će imati jedno od najboljih iskustava u životu, ističe Darija Komarnicki.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti.

(ATV)