Tuzla: Deset minuta šutnje na ‘Trgu slobode’ za oproštaj od Adise Atiković

Članovi Omladinskog resursnog centra Tuzla, porodica, prijatelji i sugrađani, oprostili su se na Trgu slobode, uz 10 minuta šutnje, od svoje prijateljice, aktivistice, mlade Adise Atiković koja je nedavno tragično okončala svoj život.


adisa oprostaj 780x340 1
Foto: tuzlanski.ba

Tom prilikom su prolaznicima dijelili tekst koji je Adisa 2018. godine napisala u sklopu projekta Omladinskog resursnog centra „Literatura kao utopija“ iz kojeg se nazire određena vrsta boli koju je nosila u sebi, ali kako njeni prijatelji kažu: –Nikad nećemo saznati pravi razlog ove tragedije niti znati za bol i probleme sa kojima se suočavala.

Advertisements
adisa pismo
Foto: tuzlanski.ba

Na pitanje zbog čega deset minuta šutnje, okupljeni su kazali da je to simbolično jer je Adisa šutjela čitav život.

adisa trg sloboda oprostraj 6
Foto: tuzlanski.ba

Zbog toga su danas sa Trga slobode u Tuzli poslali poruku da je mentalno zdravlje važno. Poslali su poruku svim mladima da ne šute! Važno je pričati o problemima i kako se osjećamo! Moguće je prevazići svako stanje uz stručnu pomoć.

Zato mladi danas iz Tuzle poručuju – potražite pomoć stručnih lica! Odlazak psihologu ili neuropsihijatru nije sramota! Mentalno zdravlje trebamo čuvati i njegovati a ne zanemarivati, istaknuto je ovom prilikom, prenosi tuzlanski.ba.

adisa trg sloboda oprostraj 7
Foto: tuzlanski.ba

Podsjetimo da je prva aplikacija za borbu protiv depresije “D-App” i drugih mentalnih bolesti u Bosni i Hercegovini koju su kreirali mladi iz naše zemlje počela je sa radom krajem prošle godine. Naime, potpuno je besplatna za građane BiH, a stručnu pomoć pružaju eksperti u mentalnom zdravlju među kojima je i dr. Zlatko Kalabić, specijalista neuropsihijatar u Domu zdravlja Tuzla.

Advertisements

Ova aplikacija posebno je značajna u teškim vremenima poput pandemije koronavirusa jer ljudi bivaju udaljeniji jedni od drugih i većini je potrebna podrška, a nerijetko i stručna pomoć koju upravo ova aplikacija omogućava. Kenan Suljić, idejni tvorac, poručuje da je cilj aplikacije jasan, bolja i zdravija budućnost.

Aplikacija imali veliku podršku struke iz cijele BiH. Također, zastupnik u Skupštini TK Nedžad Hamzić (SBB) uputio je incijativu za hitno formiranje mreže telefoniskih linija za krizno psihološko savjetovanje na području Tuzlanskog kantona.

Kako se navodi savjetovalište u čijem su sastavu psiholozi pružali bi svu neophodnu psihološku pomoć našim građanima. Nažalost svjedoci smo sve većeg broja suicida i pokušaja suicida, naročito kod mlađih osoba tako da stručna psihološka pomoć prestaje biti tabu tema.

Također, treba podsjetiti da pri JU Dom zdravlja Tuzla postoji ‘Centar za mentalno zdravlje‘, a kontakt telefon je +387 35/368-411 lok. 207.