SIPA zbog lažnih diploma iz Goražda uhapsila šest osoba, oduzeto više od 60.000 KM

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u operativnoj akciji "Index" realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.


Ilustracija: STUDOMAT
Ilustracija: STUDOMAT

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini, saopćila je SIPA.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko – podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

Kako je Klix.ba ranije pisao, jedan od uhapšenih u akciji “Index” je Edina Brutus, kao i Hajriz Bećirović. Također, SIPA je u Goraždu pretresla objekte u vlasništvu Damira Žuge, bivšeg ministra obrazovanja u ovom kantonu i zastupnika stranke Narod i Pravda u Skupštini Bosansko Podrinjskog kantona Goražde.

SIPA blokirala račune za pet uhapšenih u akciji “Index”, na njima pronašli preko 300.000 KM