Trostruki prvak u pamćenju savjetuje: Nauči sve za samo 48 sati

Sigurno će vas zanimati savjeti kako da zapamtite bilo šta u najkraćem mogućem roku.


UCENJE

Vjerovatno nikada niste čuli za Tansela Alija – trostrukog prvaka u pamćenju koji dolazi iz Australije i koji se proslavio tako što je naučio napamet sadržaj dva telefonska imenika (više od 2300 poslovnih imena i 20.000 brojeva) za samo 24 dana.

Tansel je svojevremeno “istrenirao” televizijsku zvijezdu Todda Sampsona za nastup na Svjetskom takmičenju u pamćenju koje se održalo u Londonu. Todd je na tom takmičenju usio uspješno da zapamti čitav špil nasumično promiješanih karata. Cijela avantura snimljena je i prikazana u dokumentarnom filmu “Redesign My Brain“, piše mojfaks.com.

Ako vas je ovo zainteresovalo, onda će vas sigurno zanimati i savjeti kako da i vi zapamtite bilo šta u najkraćem mogućem roku. U svojoj najnovijoj knjizi “How to Learn Almost Anything in 48 Hours” (Kako naučiti gotovo bilo šta za samo 48 sati), Tansel otkriva kako ovladati brzim i profitabilnim strategijama memorisanja podataka kao što su mentalne mape, tehnike vizualizacije i mnemotehnike. Ove strategije možete primijeniti svugdje i uvijek pa tako i na učenje za ispite.

7 jednostavnih koraka za pamćenje gotovo svega:

1. Sakupite što je više materijala i izvora o temi dostupno: utrošite do tri sata na prikupljanje informacija, čak i onih koje niste obrađivali na predavanjima.

2. Osmislite strategiju pamćenja: svakome odgovara neka druga tehnika stoga je na vama da odaberete onu s kojom najuspješnije pamtite. Dosad ste već vjerovatno našli jednu koja funkcioniše u vašem slučaju.

3. Organizujte se i postavite listu prioriteta: sve informacije podijelite u grupe ili na nivoe različite važnosti. Najviše vremena posvetite najvažnijim stvarima. Iako se ovo može činiti banalnim savjetom, prisjetite se posljednjeg ispita i vremena koje ste utrošili na učenje stvari koje se uopšte nisu spomenule na ispitu.

4. Odredite osobu koja će vas smatrati odgovornim za neuspjeh: ovo je važan korak! Morate pronaći osobu (prijatelja, člana porodice, mentora) koja će vas smatrati odgovornim za neuspjeh (ako ne naučite ili ne ovladate nekom novom vještinom).

Premisa ovog koraka je da se teže nosimo sa neuspjehom kad je neka druga osoba uključena u cijeli proces. Lako preživimo sami sa sobom ako se razočaramo, ali nam je jako teško kad razočaramo nekog drugog.

5. Pamtite…ali ne dugo: i Tansel ističe da su kratki periodi učenja i pamćenja puno bolji od dugotrajnih pokušaja pamćenja ogromnih količina informacija.

6. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj: ono što ste naučili treba i ponoviti. Jednom kad ponovite, ponovite opet. I opet.

7. Vježbaj i primijeni: recimo da želite da ovladate nekim stranim jezikom. Uradili ste sve od navedenog. Super!

Sad pokušajte da primijenite naučeno: posjetite mjesto na kojem se govori samo tim jezikom, komunicirajte. Ako se radi o nekoj teoretskoj stvari, popričajte s osobama koje su stručnjaci u toj oblasti i pokušajte učestvovati u razgovoru.

Koliko ste naučili? Možete li pratiti razgovor? Šta ne razumijete i ne shvatate? Na tim dijelovima morate još raditi.