Trik Sherlocka Holmesa koji vam može pomoći s pamćenjem

Novo istraživanje pokazalo je da lokus metoda prisjećanja sitnih detalja koju koristi Sherlock Holmes, poznatija i kao palača uma, zaista može pomoći u poboljšanju pamćenja.


little boy in studio

U BBC-jevoj hit seriji Sherlock Holmes, istoimeni glavni junak kojeg glumi Benedict Cumberbatch, sposoban je sjetiti se ogromnih količina podataka stvarajući “palaču uma”, piše iflscience.com.

Izvorno razvijena od starih Grka, tehnika uključuje upotrebu vizualizacija poznatih prostora kako bi se lakše prisjetili informacija. Recimo, na primjer, želite se sjetiti popisa za kupnju: jabuke, vino, hljeb itd. Započnite tako što ćete zamisliti poznati prostor, kao što je vaša kuća, a zatim zamislite kako putujete tim prostorom: hodate prilazom, otvarate vrata, odšetate do svog hodnika, pogledate sliku svoje lijeve strane, a zatim skrenete desno u dnevnu sobu itd.

Zatim, dodijelite svaku stavku popisa za kupnju određenoj sobi ili objektu i stvorite mentalnu sliku objekta u toj sobi: svežanj jabuka na prilazu, boca vina kraj ulaznih vrata itd. Da biste se sjetili popisa za kupovinu, jednostavno u mislima napravite to putovanje kroz kuću, prisjećajući se mentalnih slika dok idete i trebali biste otkriti da je puno lakše tako se sjetiti dugog popisa.

Nije baš tako jednostavno

Ipak, iako zvuči jednostavno, novo istraživanje potvrđuje da je ova tehnika povezana s trajnijim, dugotrajnim sjećanjima. Kako je objavljeno u časopisu Science Advances, naučnici sa Univerzitetskog medicinskog centra Radboud u Nizozemskoj proveli su dva eksperimenta kako bi istražili lokus metodu.

Prvo su procjenjivali 17 najboljih svjetskih memorijskih sportaša koji su dobro upoznati s lokus metodom te ih usporedili sa 16 “običnih” ljudi. Ovaj dio eksperimenta pokazao je da su se memorijski sportaši mogli prisjetiti prosječno 72 riječi redom, dok se kontrolna skupina prisjetila oko 43.

U drugom dijelu eksperimenta testirali su 50 sudionika koji su završili ili intenzivnu metodu treninga lokusa, manje rigorozne tečajeve za bolje pamćenje i one koji nisu pohađali nikakve radionice pamćenja. Sudionicima je predstavljen dugački popis riječi i zatraženo je da ih pamte redom. I 20 minuta i 24 sata nakon što su vidjeli popis, ljudi koji su bili obučeni za lokus metodu mogli su se prisjetiti znatno više riječi.

Svi su sudionici ponovno testirani četiri mjeseca kasnije i zatraženo je da se prisjete zapamćenih riječi. Još jednom je grupa upoznata s lokus metodom značajno nadmašila ostale skupine. U prosjeku se sjetila 50 riječi, grupa koja je pohađala manje rigorozne radionice pamćenja sjetila se 30 riječi, a oni koji nisu vježbali pamćenje samo 27 riječi.

brain 1615469593

Skeniranje mozga

Koristeći magnetsku rezonancu naučnici su otkrili da su memorijski sportaši i amateri koji su pohađali radionice lokus metode smanjili živčanu aktivnost u nekoliko područja mozga koja igraju ulogu u obradi prostorne memorije. Istraživači pišu da se čini da ovo pokazuje “neuronsku učinkovitost”. Drugim riječima, iako dolazi do smanjenja živčane aktivnosti, ovo je zapravo odraz mozga koji djeluje spretnije i učinkovitije.

Ono što je bilo lijepo vidjeti bilo je da su učinci bili tako zapanjujuće slični između prvaka u pamćenju i grupe za obuku pamćenja nakon treninga i izravno povezani s povećanjem performansi, rekla je Isabella Wagner, vodeća autorica i postdoktorska istraživačica neuroznanosti sa Univerziteta u Beču.

Lokus metoda očito zahtijeva vrijeme i redovito vježbanje i stoga možda neće biti prikladna za sve, ali definitivno je moguće ‘pojačati’ memoriju i postići visoke ili čak izvanredne memorijske performanse.