Studentski recepti: Zdravi banana hljeb od vanilije i čokolade

Pogledajte jednostavan recept za banana hljeb od vanilije i čokolade koji mogu jesti i vegani. Idealan je za doručak, užinu, ali i kao desert.


homemade banana bread on a wooden background

Sastojci:

  • 2 šolje heljdinog brašna
  • 1 šolja kokosovog šećera
  • 3 čajne kašike praška za pecivo
  • 1/2 čajne kašike soli
  • 1 čajna kašika cimeta
  • 3 srednje zrele banane
  • 1/2 šolje bademovog mlijeka
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 1 laneno jaje
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • 1 šolja veganskog čokoladnog chips keksa

Priprema:

  • Zagrijati rernu na 180°C.
  • Dodati brašno u posudu za miješanje. Zatim dodati kokosov šećer, prašak za pecivo, so i cimet, te sve dobro promiješati.
  • Dodati banane u blender s bademovim mlijekom, ekstraktom vanilije i kokosovim uljem. Miješati dok se ne sjedini.
  • Preliti mješavinu banana preko suvih sastojaka, a zatim dodati laneno jaje (namočiti sjemenke lana sa malo vode) i miješati dok se ne sjedini. Tijesto će biti prilično gusto, prenosi ultra.ba.
  • Dodajti otprilike 3/4 veganskog čokoladnog chips keksa i poklopiti. Otprilike 1/4 staviti na vrh.
  • Podmazati posudu veličine 23×13 cm i izrezati papir za pečenje, te obložiti dno posude.
  • Staviti tijesto u posudu i ravnomjerno rasporediti.
  • Staviti u rernu i peći oko 60-70 minuta, dok hljeb ne porumeni.

Prijatno!