Četiri greške zbog kojih najčešće padnete na ispitu

O njima se često ni ne razmišlja, a mogu promijeniti ishod ispita.


Female university student writing an exam in the classroom.
Ilustracija: Envato / STUDOMAT

Glupe greške koje studenti rade na ispitima često ih znaju koštati onog najvažnijeg – prolaza. Svima je u interesu napisati dobro i proći ispit, ali da bi taj cilj bio što uspješniji, pojedine greške ne smiješ raditi.

Baš zato jer su u pitanju „sitnice“, o kojima možda ni ne razmišljaš tokom pisanja ispita. Ali, sljedeći put obrati pažnju na njih i možda baš izbjegneš sve prepreke na putu do pozitivne ili čak bolje ocjene.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Pažljivo pročitaj pitanje

Ovo je rečenica koju slušamo tokom cijelog obrazovanja i mnogima je već iritantna. Ali, najgluplje greške se događaju upravo zbog toga – jer studenti ne pročitaju pitanje do kraja.

Često se u pitanju pojavi ili neki „trik“ ili jednostavno shvatimo nešto potpuno drugačije od onog što profesor traži.

2. Obrati pažnju  na način odgovaranja na pitanje

Još jedna česta greška je da studenti zaokruže umjesto da npr. podcrtaju zadane pojmove. Upravo na takvim sitnicama gube bodove jer se u zadatku od njih tražilo nešto potpuno drugačije!

U srednjoj i osnovnoj školi profesori su ipak prihvaćali takve stvari, dok se na fakultetu ipak traži veća razina pozornosti.

3. Ne okolišaj

Studenti često, kada ne znaju tačan odgovor, ili kada znaju previše, napišu apsolutno sve što im je tada napameti i što bi se na bilo koji način moglo povezati s pitanjem.

Nemojte to raditi jer pojedini profesori to ne vole. Budite konkretni, ako se traži definicija samo jednog pojma, napišite samo tu jednu definiciju.

4. Ne gubi puno vremena na jednom pitanju

Pojedini studenti previše razmišljaju i pokušavaju se sjetiti određenog odgovora pa im istekne vrijeme, iako druge odgovore možda i znaju. Nemoj to raditi! Prvo uvijek rješavaj ono što znaš, a za kraj ostavi razmišljanje jer te upravo to može skupo koštati, prenosi mojfaks.dnevnik.hr