Teslini izumi za koje vjerovatno niste znali da su njegovi

Nikola Tesla, jedan je od najvećih izumitelja svih vremena čija je briljantnost kao i većine velikana priznata tek nakon njegove smrti. Za sebe je tvrdio da nije izumitelj već “otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas”.


Nikola Tesla

Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sistem izmjeničnih struja. To svi znamo, ali postoje i neki izumi za koje nismo ni svjesni da su njegovi.

Advertisements

Daljinsko upravljanje

Tesla je prvi demonstrirao korištenje daljinskog upravljanja 1898. godine kada je daljinski kontrolirao brod u Madison Square Gardenu.

Roboti

Jednim od prvih robota smatra se Teslin brod na daljinsko upravljanje. Tesla je bio nazivan “ocem robotike”.

Električni motor

Advertisements

Nikola Tesla je izmislio električni motor 1888. godine, a motor koji se danas nalazi u poznatom automobilu na struju kompanije Tesla direktan je njegov potomak. Tesla je 1975. godine zbog ovog izuma uvršten u Kuću slavnih izumitelja.

Radio

Teslin izum radija bio je tema o kojoj se dosta raspravljalo početkom 20. stoljeća. Talijan Marconi je tvrdio je da je on izmislio radio, ali je zapravo koristio tehnologiju koju je Tesla patentirao kako bi izvršio prvo radio emitiranje 1901. godine. Vrhovni sud SAD-a ipak je zaključio 1943. godine da je Tesla prvi izmislio radio.

Neonsko osvijetljenje

Neonska svjetla koja je Tesla prikazao 1893. godine nevjerovatno podsjećaju na ona koja danas možemo vidjeti u širokoj upotrebi.

(ABC)