Takmičar u Milijunašu zapeo na trećem pitanju: Znate li vi odgovor?

Da li ste vi "na prvu" shvatili poentu pitanja?


neven milijunas 1

U zadnjoj epizodi kviza Tko želi biti milijunaš učestvovao je Neven iz Pule.

Advertisements

Već na trećem pitanju je zastao jer je dobio zbunjujuće pitanje. Na prvu je zbunilo i njega, a kasnije i brojne gledatelje popularnog kviza.

Nastavite niz! 31, 28, 31, 30, 31…”, glasilo je pitanje, a odgovori su bili: 28, 29, 30 i 31.

Takmičar se potpuno izgubio dok je odgovarao na pitanje, a voditelj, Tarik Filipović, pomogao mu je te dao znak da se radi o broju dana u mjesecima.

Ipak, gledatelji Milijunaša bijesni su i smatraju da pitanje uopće nije konkretno i jasno precizirano te da potencijalno može imati više tačnih odgovora. Neki od komentara su:

Advertisements

 – A šta ako je prijestupna godina u pitanju? Možda je to zbunilo jadnička. Da je pisalo 31,28(29), 31, 30, 31… jel bi to tek izazvalo kaos u glavi ili bi pomoglo?

 – Ovo pitanje treba izbaciti i čovjeku dati nadoknadu zbog tog pitanja

HRT, čak, u pitanju ne vidi problem.

 – Radi se o iznimno jednostavnom pitanju i među navedenim brojevima ne postoji nikakva druga asocijacija ili prirodni uzorak koji bi sugerirali drugačiji odgovor. Kao i u ostalim situacijama u kojima se od sudionika traži da nastave niz brojeva (npr. na testovima inteligencije), očekuje se pronalazak prirodne poveznice među brojevima, a ne arbitrarnog ‘pravila’ koje ni po čemu ne odudara od stotinu sličnih ‘pravila’.

Pitanje se u biti sastojalo od dva dijela – odgonetavanja poveznice među brojevima te korištenja trivijalnog znanja o broju dana u mjesecima, te je zbog te jednostavnosti bilo postavljeno tako nisko, kažu s HRT-a.

Pitanja u “Milijunašu” koja su namučila takmičare: Znate li vi odgovore bez jokera?