Sveučilište u Mostaru obilježava 45 godina svog postojanja

Sveučilište u Mostaru danas ima deset fakulteta, jednu akademiju, 1000 nastavnika, oko 10.000 studenata, 142 studijska programa, 12 doktorskih studija...


1
Foto: vecernji.ba

Sveučilište u Mostaru jedna je od osam javnih visokoškolskih institucija u BiH i jedino na hrvatskom jeziku izvan RH, a ovih dana obilježava 45. godišnjicu postojanja manifestacijom Dani Sveučilišta. Tom prigodom obilježena je deseta godišnjica postojanja Ureda za studente s invaliditetom, studentima su uručene Rektorove nagrade, a asistentima koji su zaposleni kroz program sufinansiranja Federalnoga zavoda za zapošljavanje dodijeljeni ugovori.

Promovisano je i 40 doktora nauka. Svečano je otkriven Oltar znanja, spomenik svim pokojnim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Mostaru. Dodijeljena su dva počasna doktorata (doctor honoris causa), prof. dr. sc. Draganu Primorcu te prof. dr. sc. Marinu Milkoviću, najveće priznanje koje Sveučilište daje pojedincu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Učenje i studenti

Središnji je događaj svečana sjednica Senata na kojoj će učestvovati rektori iz BiH i Hrvatske. Akademiji likovnih umjetnosti, jedinoj članici Sveučilišta kojoj sjedište nije u Mostaru, posvećen je jedan dan obilježavanja kada će biti upriličena promocija diplomanata. Posljednjeg dana obilježavanja Centar za informacijske tehnologije SUM-a obilježit će 5 godina postojanja. Sveučilište u Mostaru danas ima deset fakulteta, jednu akademiju, 1000 nastavnika, oko 10 hiljada studenata, 142 studijska programa, 12 doktorskih studija, Studentski centar, Sveučilišnu knjižnicu, Sveučilišnu kopirnicu, kuću Pressum, Sveučilišnu galeriju, pet centara.

U posljednjih pet godina pokrenuto je više od 15 novih studijskih programa, što potvrđuje kako je Sveučilište u stalnim promjenama prilagođavajući se i tržištu i potrebama društva. Istaknuti je subjekt u visokom obrazovanju i na kartama je svih europskih i svjetskih asocijacija. Uživa poštovanje akademskih prijatelja u BiH, Hrvatskoj, okružju i Europi. Razvojem i radom teži europskim standardima u visokom obrazovanju. Sveučilište u Mostaru sa svojim ustrojbenim jedinicama nastoji osigurati okružje u kojem je učenje usmjereno na studenta.

Takvo učenje zahtijeva osposobljavanje samostalnijih studenata, nova približavanja predavanja i učenja, efektivnu podršku i savjetodavne strukture, kao i nastavni plan koji je jasnije usmjeren na učenje na svim ciklusima studija. Studenti su uvijek na prvom mjestu jer rad sa studentima, slušanje njihovih problema i prioriteta te njihovih ideja posebna je zadaća i obaveza. Osim toga, studenti su uključeni u sve aktivnosti Sveučilišta. Dobitnici Rektorovih i Dekanovih nagrada, kao i nagrada državnih tijela, govore koliko su predani misiji sticanja znanja i vještina potrebnih za njihov život, ali i promjenu svijeta.

Svoju socijalnu dimenziju pokazuju kroz umreženost, organizacije brojnih udruga, volontiranje i pomaganje sebi i drugima. Dio su međunarodnih organizacija i u stalnom su pokretu tragajući za međunarodnim iskustvima i znanjem. Danas je Sveučilište u Mostaru povezano s gotovo svim kontinentima na svijetu i brojnim sveučilištima, što mu omogućuje osmišljavanje i kreiranje različitih vidova suradnje.

Sveučilište u Mostaru sudjeluje u brojnim međunarodnim mrežama i konzorcijima stvarajući tako partnerstva i mogućnosti za međunarodnu afirmaciju znanja i vještina. Strateški je cilj Sveučilišta biti dio međunarodnog visokoškolskog prostora s prepoznatim standardima i vrijednostima. Sudjelovati i mijenjati se kako bi se što jače integrirali u potrebe globalnog društva, a međunarodna prepoznatljivost i konkurentnost programa doprinosi kontinuitetu od 15 posto stranih studenata.

Godine 2022./23. na prvu godinu upisano je 25 posto stranih studenata, a posebnu notu tome daju studenti studija medicine na engleskom jeziku. Kroz 15 časopisa Sveučilište nastoji biti vidljivo u radu i istraživanjima, ali i promišljanjima. Sveučilište je trajno opredijeljeno osiguranju i unapređenju kvalitete, a očekuje i priprema se za predstojeće institucionalne akreditacije kako Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH tako i međunarodne akreditacije.

Saradnji s gospodarstvom kao realnim sektorom daje se posebna pozornost. Brojne gospodarske i društvene institucije nastavne su baze Sveučilišta i više ih je od stotinu. Kroz saradnju i projekte nastoji se osnažiti praktičnost nastavnom pristupu, dati tržišni i društveni smisao i opravdanost programima i nastavi. Sveučilišni gospodarski forumi samo su jedan od oblika stalne saradnje i zajedničkog promišljanja za novim i boljim, prenosi vecernji.ba.

Razvoj Sveučilišta

Razvoj informacijskih tehnologija, učenja na daljinu i jačanje ljudskih kapaciteta pozivu budućnosti bit će i dalje među najvažnijim strateškim ciljevima Sveučilišta u Mostaru.Prvi sveučilišni Smart Campus u BiH postavljen je na SUM-u. IT tehnologija zauzima značajno mjesto u sustavu obrazovanja i razvoja. Ne treba zaboraviti ni izvođenje nastave uz pomoć SUM TV-a za vrijeme pandemije koronavirusa jer je jedna od važnijih uloga Sveučilišta očuvati obrazovni sistem bez obzira na izazove.