Počinju prijave za upis na Sveučilište u Mostaru – Prima se 4.569 novih studenata

Prijave za upise studenata u akademsku 2024/2025. godinu na svim jedinicama Sveučilišta u Mostaru počinju 24. juna i traju do 5. jula.


sveuciliste u mostaru e1717155037663

Sveučilište u Mostaru u novoj akademskoj 2024/2025. godini prima 4569 novih studenata od čega je 147 redovnih studenata uz podršku ministarstva, 2401 redovnih uz plaćanje, 584 redovnih stranih studenata uz plaćanje, 730 vanrednih, 617 vanrednih stranih studenata te 60 studenata na daljinu, s obzirom na pokretanje novih, diplomskih studija na daljinu.

Početak 24. juna

Prijave za upise studenata u akademsku 2024/2025. godinu na svim jedinicama Sveučilišta u Mostaru počinju 24. juna i traju do 5. jula . Kao i prošle godine omogućeni su elektronski upisi gdje svi zainteresirani pristupnici mogu predati svoje prijave za razredbeni postupak putem Informacijskog sistema sveučilišta na adresi upisi.sum.ba ili na odgovarajućoj ustrojbenoj jedinici na kojoj se pristupnik želi upisati.

Nakon tog datuma ustrojbene jedinice provest će evaluaciju prijava i razredbeni postupak od 8. jula do 12. jula 2024., a oni studenti koji se upišu na željeni studijski program, do početka nove akademske godine morat će donijeti svoju originalnu dokumentaciju, navode iz SUM-a. Jedna od ključnih prednosti elektroničkoga upisa na Sveučilištu u Mostaru jest integracija sa sustavom eduID.

Srednjoškolci koji već koriste eduID imat će posebnu prednost jer sve informacije koje su već unesene u matične knjige automatski će biti prenesene u sistem za upis na Sveučilištu. To znači da će upis na fakultete biti izravan, uz korištenje postojećega eduID, napominju iz mostarskog sveučilišta.

E-upis

Prvi upisni rok za upis u I. godinu studija trajat će od 8. jula do 19. jula 2024., a Sveučilište će prihvatiti upise na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku. Pristupnici koji budu koristili informacijski sistem sveučilišta (e-upis) prilikom prijave, morat će priložiti potrebne dokumente u originalu ili ovjerenoj kompiji te ih dostaviti na odgovarajuću ustrojbenu jedinicu.

Ove godine, Sveučilište je za sveučilišne centre u Posavini raspisalo konkurs za studije Predškolskog odgoja, Razredne nastave, Kineziologije te Informatike koja uključuje nastavnički smjer i novi smjer Podatkovna znanost i inženjerstvo na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, potom studije Novinarstva, Odnosa s javnošću i Socijalnog rada na Filozofskom fakultetu te Prava i Kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta na Pravnom fakultetu.

U Sveučilišnom centru Srednja Bosna raspisan je konkurs za upis studenata na stručni studij poslovne ekonomije, pojašnjavaju iz Sveučilišta. Sastavnice Sveučilišta u Mostaru su: Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Ekonomski fakultet, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Filozofski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Medicinski fakultet i Pravni fakultet.

Konkurs koji osim kvota, sadrži podatke o razredbenim ispitima i visinama školarine, može se preuzeti na sveučilišnoj web stranici www.sum.ba.