Prevarant angažovao studente za fiktivne poslove, a novac uzimao sebi

Lažnim poslovima koje im je povjeravao te ovjeravao kao obavljene, poduzetnik je s 12 studenata nezakonito namaknuo više od 26 hiljada KM.


1 12
Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Lažnim poslovima koje im je povjeravao te ovjeravao kao obavljene, 42-godišnji poduzetnik je s 12 studenata nezakonito namaknuo više od 26 hiljada KM  za koliko su prevarom te, što se njega tiče, i krivotvorenjem službene ili poslovne isprave, oštetili državni proračun.

Iz varaždinske policije u četvrtak su saopštili kako je spomenuti, kao odgovorna osoba poduzeća iz Zaboka i Splita, tokom aprila i maja  sa 12 studenata sklopio ugovore o obavljanju studentskog posla. Isti je neistinito ovjeravao ugovore za poslove koje oni nisu obavljali te im je studentski centar iz Varaždina, temeljem solidarne odgovornosti, isplatio ukupno oko 26 hiljada KM.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema unaprijed dogovorenim poslovima sa studentima, 42-godišnjak je veći dio isplaćenog novca zadržavao za sebe.

Optužen i jedan student

Osim toga, policija sumnjiči 22-godišnjeg studenta da je u dogovoru s njim počinio kazneno djelo prevare tako što je od ostalih studenata skupio isplaćen im novac te dio zadržao za sebe, a ostalo predao 42-godišnjaku.

Njega će policija kazneno prijaviti zbog prevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a studente za prevaru i ovjeravanje neistinitog sadržaja, prenosi net.hr.

Kao direktora i odgovornu osobu u jednom od poduzeća 42-godišnjak je osumnjičen i za kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, s obzirom da uslijed blokade od 271 dana nije pokrenuo stečajni postupak.